Muzica nativilor americani

Folclor international

muzica populara din alte tari

Muzica nativilor americani

Muzica nativilor americani este muzica traditionala a triburilor de indigeni din America (amerindieni), compusa si interpretata de acestia. Muzica de astazi a nativilor americani se caracterizeaza si prin existenta unor genuri pan-tribale si inter-tribale, ca si subgenuri muzicale care incorporeaza si elemente de rock, blues, hip hop, muzica clasica si reggae, pe langa stilurile specifice cunoscute, cum ar fi waila (chicken scratch).

Percutia si vocalizarea sunt cele mai importante particularitati ale acestei muzici. Vocalizarea ia forme multiple, de la solo pana la interpretarea in grup, iar percutia are rolul de a pastra ritmul si a acompania partea vocala. Muzica traditionala a nativilor americani incepe de regula lent, pentru ca ritmul sa se intensifice treptat. Textele cantecelor folosesc limbile (dialectele) nativilor americani dar si cuvinte fara inteles, folosind anumite silabe pentru sonoritatea lor.

Cantecele indienilor din America sunt atat piese pentru public, cat si piese sau cantece secrete, destinate ceremoniilor religioase. Piesele sacre sunt adesea percepute ca piese muzicale de ascultatorul neavizat, datorita faptului ca folosesc ritmul si melodia.

Se folosesc preponderent instrumentele traditionale, tobele si fluierele, care emit sunete distincte comparativ cu fluierele folosite un alte culturi, pentru ca si modul lor de confectionare este diferit. Soundul lor aparte imprima muzicii un caracter propriu, specific.

Adesea cantecele sunt intraductibile pentru ca folosesc silabe fara inteles, iar printre cele traductibile se numara cele care vorbesc despre istoria lor. Mai sunt de asemenea imnurile nationale ca si cantecele specifice pentru diferite triburi, cu care incep de obicei ceremoniile publice.

Repertoriul muzical include dansuri, cantece de dragoste, cantece care celebreaza sezonul semanatului sau al recoltei, ca si alte momente importante ale anului. Sunt prezente de asemenea elemente si sunete din natura, viata in armonie cu natura facand parte integranta din cultura lor. Repertoriul actual cuprinde si cantece americane sau canadiene foarte cunoscute cum ar fi „Amazing Grace, „Dixie”, „Jambalaya” sau „Sugar Time”.

Cantecele nativilor americani relateaza legende si povestiri despre trecutul lor- cultul eroilor fiind o parte importanta a muzicii tribale traditionale – iar faptele istorice transmise pe aceasta cale joaca un rol istoric si contribuie la propagarea in randul tinerilor a propriilor lor credinte. Se acorda o mare importanta costumatiei si simbolurilor care insotesc orice interpretare, pentru ca acestea ofera informatii despre natiune, trib, comunitate, clan, familie sau persoana-interpret.

Ceremoniile si festivalurile anuale organizate sunt o cale de transmitere pe cale orala a obiceiurilor si a elementelor culturale specifice, avand un rol important in educatia generatiilor mai tinere, conservarea si propagarea propriei culturi.

Mohicans

Tatanka – Manantial

Native American Music – Ly-o-lay-ale-loya

Cherokee Morning Song

Muzica nativilor americani

Folclor international

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Folclor international

Un răspuns la Muzica nativilor americani

  1. 1
    igv123 spune:

    Chiar este ceva deosebit!
    Imi place!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.