Despre nevoia de libertate in iubire

Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

nevoia de libertate in iubire

Despre nevoia de libertate in iubire

“Privim uniunile doar ca exemple reale de dragoste adevarata si casatorie in care a fost luata o decizie permanenta si clar stabilita. Chiar daca barbatii sau femeile se gandesc la evadare, ei nu-si folosesc toata energia lor pentru a o pune in practica. In nici unul din lucrurile serioase si importante din viata nu ne pregatim o astfel de “portita de scapare”. Nu putem iubi si sa fim limitati in iubire.” (Alfred Adler)

iubirea libera

“Dragoste fara restrictii? Ca si cum iubirea ar putea fi altfel decat libera! Omul a cumparat inteligenta, dar toate milioanele din lume nu pot cumpara iubirea. A subjugat indivizi, dar toata puterea de pe pamant nu e capabila sa subjuge dragostea. Omul a cucerit natiuni, dar toate armatele lui nu pot cuceri dragostea. Omul a inlantuit si a pus obsatacole spiritului, dar este total neajutorat in fata dragostei. Asezat pe un tron inalt, inconjurat de toate splendorile si maretiile pe care le poate comanda cu bogatia lui, omul este totusi sarac si nefericit, daca dragostea il ocoleste. Si daca dragostea ramane alaturi de el, pana si cea mai saraca cocioaba radiaza de caldura, viata si culoare. In acest fel, dragostea are puterea magica de a face dintr-un cersetor un print. Da, dragostea este libera; ea nu poate inflori in alta atmosfera.” (Emma Goldman)

iubirea libera

“Gandirea nu poate face abstractie de etica sau respect si sa iubeasca pe tot parcursul vietii. Ea va abandona sistemele rigide ale eticii si va fi constransa sa recunoasca o etica care nu cunoaste limite. Dar pe de alta parte, cei care cred in iubirea pentru intreaga creatie, trebuie sa-si dea seama clar de dificultatile pe care le ridica etica fara limite si trebuie sa le rezolve. Nu prin evitarea conflictelor pe care aceasta etica le implica, ci parmitandu-ne sa le experimentam cu adevarat. Sa ne detasam de implicatiile eticii iubirii pentru intreaga creatie – aceasta este marea dificultate cu care ne confruntam.”
(Albert Schweitzer)

iubirea libera

„Iubirea nu se daruie decat pe sine si nu ia decat de la sine.
Iubirea nu stapaneste si nu vrea sa fie stapanita;
Fiindca iubirii ii e de-ajuns iubirea.”
………………………………………………..

„Dar sa lasati spatii în împreunarea voastra.
Si lasati vânturile raiului sa danseze printre voi.

Iubiti-va unul pe altul, dar nu incatusati iubirea:
Mai bine lasati o mare miscatoare între tarmurile sufletelor voastre.
Umpleti-va unul altuia cupele dar nu beti din aceeasi cupa.
Dati-va unul altuia din pâinea voastra dar nu mâncati din aceeasi felie.
Cântati si dansati împreuna si fiti bucurosi, dar fiecare din voi sa fie singur,
Ca strunele lautei care stau singure, desi vibreaza cu aceeasi muzica.

Daruiti-va inima unul altuia, dar nu spre pastrare,
Caci numai mâna Vietii va poate încapea inimile.
Si stati împreuna, dar nu prea aproape unul de altul.
Caci stâlpii templului stau unul de altul departati,
Iar stejarul si chiparosul nu cresc unul în umbra celuilalt.”

(Kahlil Gibran, Profetul)

iubirea libera

„Dragostea este frumoasă tocmai pentru că nu cunoaşte nici o silnicie, e preferinţa sinceră.” (Camil Petrescu)

„Totul stă în voia inimii, pe care nici oamenii, nici cerul, nici chiar propriile noastre interese nu o pot schimba vreodată.” (U. Fuscolo)

„Dragostea mea, nu te iubesc pentru mine, nici pentru tine, nici pentru amândoi împreună, nu te iubesc fiindcă sângele m-ar îndemna să te iubesc; te iubesc fiindcă nu eşti a mea, fiindcă te afli de partea cealaltă, acolo unde mă inviţi să sar şi eu nu pot face saltul, fiindcă în strafundurile posesiunii nu eşti in mine, nu te cuprind, nu trec dincolo de trupul tău, de râsul tău, există ceasuri când mă munceşte gândul că tu nu mă iubeşti, mă chinuieşte iubirea ta care nu-mi serveşte drept pod, căci un pod nu se susţine dintr-o singura parte…” (Julio Cortazar)

„M-am simţit rănită când i-am pierdut pe bărbaţii de care m-am îndrăgostit. Astăzi sunt convinsă de faptul că nimeni nu pierde pe nimeni, fiindcă nimeni nu posedă pe nimeni. Asta e adevărata experienţă a libertăţii: să ai lucrul cel mai important din lume, fără a-l poseda.” (Paulo Coelho – Unsprezece minute)

„Nu mă căiesc pentru clipele în care am pătimit, îmi port cicatricele ca şi cum ar fi nişte medalii. Ştiu că libertatea este foarte scumpă, la fel de scumpă ca şi sclavia, singura diferenţă este că o plătesc cu plăcere şi cu un zâmbet, chiar dacă zâmbetul este udat de lacrimi.”(Paulo Coelho)

iubirea libera

„Bărbatul a încercat să limiteze libertatea femeii în orice fel posibil. Aceasta nu este iubire, ci politică. Iubesti femeia, însă nu îi dai libertate. Ce fel de iubire este aceasta, care se teme de libertate? Femeia este pusă în cuscă, la fel ca un papagal. Poti afirma că iubesti papagalul, însă nu întelegi ce se întâmpla în realitate – îl ucizi.
I-ai luat tot cerul pe care îl avea si i-ai dat în schimb numai o colivie. Ea poate fi făcută din aur, însă nu înseamnă nimic fată de libertatea pe care o avea zburând în înaltul cerului, trecând dintr-un copac în altul, înăltându-si cântecele proprii; nu acelea pe care este obligată acum să le cânte, ci pe acelea născute spontan, firesc.” (Osho)

Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

de admin
Categorie: Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

2 răspunsuri la Despre nevoia de libertate in iubire

  1. 2
    alma spune:

    Indubitabil, omul este o fiinta plina de contradictii. Pe de o parte tanjeste dupa spatiile vaste ale libertatii, pe de alta parte se autocenzureaza si se conformeaza propriei autoritati interioare. Iar dintre toate formele de cenzura, cea mai nemiloasa este cenzura interioara.

  2. 1
    danb spune:

    minunate cuvinte,de suflet si pentru suflet.Te fac sa simnti ca traiesti ca ai suflet si inima

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

reductive-feminacy

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.