Curtezanele si dragostea

Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

Curtezanele si dragostea

(Antoine de Saint-Exupery, Citadela)

Mi-am amintit de exemplul curtezanelor si al dragostei. Căci dacă tu crezi in bunurile materiale pentru ele insele, te inşeli. Căci, asa cum nu există privelişte văzută din vârful muntelui decât dacă o vei fi construit tu insuţi prin efortul urcuşului tău, asa este si dragostea.

(…) Ce poti aştepta de la curtezană? Poate odihnă a cărnii, după cucerirea oazelor. Căci nu te solicită cu nimic si nu te obligă să fii. Iar recunoştinţa ta faţă de dragoste, atunci cănd vrei să zbori in jurul iubitei, stă in aceea că a trezit arhanghelul care dormea in tine.

Deosebirea nu constă in facilitate, căci e deajuns să deschizi braţele tale pentru ca aceea pe care o iubesti, dacă si ea te iubeste, să alerge la tine.

Deosebirea este in ceea ce ţi se dăruieşte. Si nu poate fi vorba la curtezană de a dărui, fiindcă ea priveşte dinainte, ca pe un tribut tot ceea ce-i aduci. Iar dacă tributul ţi se impune, vei comenta această sarcină.

(…) Soldaţii care se imprăştie seara in cartierul deocheat al orasului, cu solda firavă in buzunar, care trebuie să ţină mai multă vreme, se tocmesc si cumpără dragostea, ca pe o hrană. Si, la fel cum hrana ii pregăteste pentru un nou urcuş in pustiu, dragostea cumpărată le aduce odihna cărnii si-i pregăteste pentru singurătate. Dar devin cămătari si nu mai simt pasiunea.

Pentru a dărui curtezanei trebuie să fii mai bogat decât un rege, căci pentru ceea ce-i aduci, ea isi mulţumeste sieşi, si se felicită pentru reusită, si se respectă pentru a fi atât de dibace si de frumoasă, incât să-ti smulgă acest bir. Si, in această fântână fără fund, poţi turna incărcătura de aur a o mie de caravane, fără să fi inceput să dăruiesti. Căci e nevoie de cineva pentru a primi…

Iată pentru ce războinicii mei mângâie vulpile din pustiu pe care le-au prins si simt intr-un fel nedefinit dragostea, având iluzia că dăruiesc ceva micului animal sălbatic, si sunt beţi de recunostinţă dacă acesta li se cuibăreşte la piept.
Dar caută-mi o curtezană căreia să-i fie nevoie de tine si să-si lase capul pe umărul tău.

(…) Iti spun, marea greşeală este să nu-ti dai seama că a primi este cu totul altceva decât a accepta. A primi inseamnă in primul rând a dărui, a te dărui pe tine insuţi.

Avar nu este cel care nu se ruinează făcând daruri, ci acela care nu-si dăruieste lumina obrazului in schimbul ofrandei tale. Avar este pământul care nu se infrumuseţează acolo unde tu ti-ai aruncat seminţele.

(Antoine de Saint-Exupery – Citadela)

Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

de admin
Categorie: Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

Un răspuns la Curtezanele si dragostea

  1. 1
    bree spune:

    „Iar recunoştinţa ta faţă de dragoste, atunci cănd vrei să zbori in jurul iubitei, stă in aceea că a trezit arhanghelul care dormea in tine.”
    Ce frumos spus, sublim…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.