Bucuria de a iubi – Osho

Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

despre bucuria de a iubi

Bucuria de a iubi – Osho

Osho ( nascut Chandra Mohan Jain, si cunoscut si sub numele Acharya Rajneesh si ulterior Bhagwan Shree Rajneesh) – filosof, mistic indian si maestru spiritual de renume international.Invataturile sale subliniaza importanta meditatiei, cunoasterii, iubirii, bucuriei de a trai, creativitatii si umorului, calitati intrinseci ale omului care adesea sunt inabusite prin aderarea sa la sisteme de credinta sau traditii religioase statice, dogmatice.

Nefiind adeptul niciunei religii sau confesiuni religioase, invataturile lui Osho au avut o influenta notabila asupra miscarii New Age. Discursurile lui Osho nu erau in maniera academica, se desfasurau intr-un cadru intim si erau presarate cu tot felul de pilde, povestioare si glume, motiv pentru care s-au bucurat de o imensa popularitate in randul auditoriului  format din persoane de origini, traditii si religii diferite.

O mare parte din aceste conferinte le-a sustinut in India si apoi in SUA, unde a locuit cativa ani, fiind ulterior expulzat datorita vederilor sale si acuzelor aduse liderilor vremii.

Invataturile lui Osho opteaza pentru toleranta religioasa si – printre altele – pentru o atitudine mult mai deschisa fata de iubirea trupeasca. In discursurile sale reinterpreteaza toate marile scrieri religioase, mistice si filozofice ale lumii.

In viziunea lui Osho, „ omul nou” apare eliberat de rigiditatea normelor, o fiinta care transcede constrangerile impuse de conventiile de orice fel, sociale sau religioase. Osho vede in om o manifestare a constiintei cosmice, menita sa se dezvolte in deplina libertate.

A scris peste 600 de carti traduse in numeroase limbi, care s-au bucurat de o mare popularitate. Osho, acest lider si maestru spiritual, o personalitate controversata, contestat in timpul vietii chiar si in India – o tara cunoscuta pentru toleranta sa religioasa – a fost recunoscut abia dupa moartea sa, in 1990, ca numarandu-se printre marile personalitati care au influentat destinul Indiei.

iubire

„Atunci cand iubesti, esti plin de bucurie. Cand nu poti iubi, nu ai cum sa fii fericit. Bucuria este o functie a iubirii, o umbra a acesteia. Ea urmeaza pretutindeni iubirea.
De aceea, deschideti-va din ce in ce mai mult fata de iubire si veti deveni din ce in ce mai fericiti. Nu va trebui sa va preocupe daca iubirea va este returnata sau nu; acest lucru nu are nici cea mai mica importanta.

Fericirea urmeaza pretutindeni iubirea, indiferent daca aceasta din urma este returnata sau nu sau daca celalalt ii raspunde cu aceeasi moneda. In aceasta consta rezultatul iubirii, in faptul ca valoarea ei este intrinseca. Ea nu depinde de raspunsul celuilalt, ci va apartine in intregime dumneavoastra. Nu conteaza nici pe cine iubiti: poate fi un caine, o pisica, o piatra sau un copac.

Asezati-va langa o stanca, cu o atitudine plina de iubire. Purtati un mic dialog. Sarutati piatra si asezati-va pe ea. Simtiti-va una cu ea, si dintr-o data veti simti un val de energie dublata de o bucurie imensa. Poate ca nu piatra v-a raspuns la iubirea dumneavoastra – sau poate ca a facut-o, dar acest lucru nu are nici o importanta. Cert este ca iubirea dumneavoastra a generat acest val de fericire. Cine iubeste este fericit.

De intelegeti acest secret, puteti fi fericit 24 de ore pe zi. Daca sunteti plin de iubire timp de 24 de ore pe zi, fara sa mai depindeti de un obiect al iubirii, veti deveni din ce in ce mai independent, caci veti putea iubi fara ca cineva sa fie de fata. Veti putea iubi chiar si golul din jurul vostru.

Chiar daca sunteti singur in camera, veti umple intreaga camera de iubirea voastra. Chiar daca va aflati intr-o inchisoare, o veti putea transforma instantaneu intr-un templu. In clipa in care o veti umple cu iubire, ea nu va mai fi o inchisoare. Invers, un templu poate deveni o inchisoare daca nu este umplut cu iubire.”

(Osho – Farmacie pentru suflet)

Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

de admin
Categorie: Maxime si cugetari despre iubire si prietenie

Un răspuns la Bucuria de a iubi – Osho

  1. 1
    Doina spune:

    Ceva frumos :

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

intersoluble-lexeme

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.