Native American Spiritual Music

Muzica spirituala si religioasa

Native American Spiritual Music

muzica spirituala si religioasa

Muzica nativilor americani cuprinde atat cantece destinate publicului, cat si piese sau cantece secrete, sacre, care insotesc ceremoniile religioase, meditatia sau actul de vindecare. Exista o mare diversitate de la un grup la altul in ceea ce priveste stilul muzicii si scopul pe care aceasta il serveste.

Un concept comun printre multe grupuri de indigeni este imbinarea dintre muzica si putere. Spre exemplu, poporul Pima consideră ca cele mai multe din cantecele lor le-au fost date inca de la inceputuri si au fost cântate initial de Creator. Insusi talentul muzical – care difera de la un individ la altul – depinde, in opinia lor, de privilegiile acordate de Creator, care le-a daruit unora mai mult talent comparativ cu altii.

Un alt exemplu sunt grupurile de indigeni Pueblo care compun un numar de cantece noi anual in cadrul unei comisii care se foloseste de vise si viziuni in actul de creatie.Femeile si barbatii joaca un rol diferit in cadrul reprezentarilor muzicale si uneori chiar instrumentele pe care le folosesc sunt diferite. Regulile pe care le urmeaza difera si de la un popor la altul. In powwows, spre exemplu, femeile joaca un rol vital in dans si muzica de fundal.

Poporul Cherokee danseaza inaintea fiecarei intreceri sportive (stickball game), dar in timp ce barbatii invoca puterea pentru a invinge adversarul, femeile incearca prin cantecele lor sa slabeasca puterea echipei adverse. Femeile danseaza toate intr-un loc, spre deosebire de barbati, care danseaza in jurul focului. Barbatii isi canta cantecul lor, in timp ce cantecul femeilor e interpretat de o femeie mai in varsta.

In unele societati exista obiceiul ca tobele de ceremonie sa fie folosite doar de femei, conform credintei ca prima toba a fost daruita unei femei de catre Marele Spirit, cu scopul de a le instrui si pe celelalte femei in folosirea ei. Cu toate acestea, exista pentru femei interdictia de a sta in apropierea tobei (Beg Drum) folosite de şaman cand acesta se roaga si invoca spiritele.

Nativii americani au fost invatati din generatie in generatie sa creada in Marele Spirit, care vede si aude totul, nu uita niciodata si face in asa fel ca fiecare sa primeasca ceea ce merita: o casa buna in viata de dincolo, daca a fost un om bun; daca a fost un om rau, va primi o casa mai rea.

Nu putem sa nu observam ca, desi au obiceiuri, ceremonii religioase si traditii atat de diferite de alte popoare, religia lor urmeaza in esenta aceleasi principii ca si marile religii ale lumii: credinta in bine si intr-un Creator pe care-l numesc Marele Spirit, care este omniprezent, omniscient si omnipotent, care – in viata de dincolo – va da fiecaruia dupa straduinta si merit, dupa cat a fost de bun in viata pamanteasca.

Piesele sacre interpretate de nativii americani sunt adesea percepute ca piese muzicale laice de ascultatorul neavizat, datorita faptului ca folosesc ritmul si melodia.

Native American Spiritual Music

Indianer – Heya, heya

Great spirit

Cheyenne – Bufalo blanco

Muzica spirituala si religioasa

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Muzica spirituala si religioasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

plowstaff-stephenville

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.