J.S. Bach – Mass in B minor – Misa in Si minor – BWV 232 – Gloria in Excelsis Deo

Muzica spirituala si religioasa

J.S. Bach – Mass in B minor – Misa in Si minor – BWV 232 – Gloria in Excelsis Deo

muzica spirituala si religioasa

Misa este o compozitie muzicală polifonică pentru cor si solisti, scrisă pe textul liturghiei, care se cântă în timpul serviciului religios catolic.Misa in Si minor (BWV 232) de Johann Sebastian Bach se numără printre ultimele creatii ale marelui compozitor, desi o mare parte din bucătile muzicale care o compun au fost create cu mult timp inainte.

In 1733 Johann Sebastian Bach a compus o misă luterană (Kyrie si Gloria) pentru Curtea din Dresda, numita si „Missa brevis”, pentru ca e de mai mică intindere, comparativ cu Misa in Si minor – numită si „Missa tota” adică misa completa .

Misa in Si minor (BWV 232) a fost compusă in forma sa actuală in anul 1749, cu un an inaintea mortii compozitorului. Era un lucru neobisnuit pentru acea vreme ca un compozitor de traditie luterană sa compuna o Missa tota (misa completă), iar motivele lui Bach sunt si astazi subiect de controversă.

Desi era luteran convins, nu este sigur daca misa a fost creată pentru ceremonia luterană sau pentru electorul Saxoniei care – intrucât tocmai fusese ales rege al Poloniei – trebuia sa se convertească la catolicism. Bach compusese anterior inca patru mise pentru uz liturgic.

Bach nu a dat un nume acestei compozitiii – Misa in Si minor (BWV 232) – ci pur si simplu a legat cele patru parti: „Kyrie”, „Gloria”, „Symbolum Nicaenum” (profesiunea de credinta sau Credo-ul) si „Sanctus, Hosanna, Benedictus, Agnus Dei”.

Misa nu a fost niciodata cântată in timpul vietii compozitorului si timp de un secol (sec. XVIII) a fost aproape uitată. Cateva interpretari ale ei la inceputul sec. XIX au declansat redescoperirea muzicii lui Johann Sebastian Bach.

Critica de specialitate considera Misa in Si minor (BWV 232) ca o consacrare a intregii creatii artistice a lui Bach: inceputa in 1733 din motive „diplomatice” si terminata in ultimul an de viata al artistului, cand acesta deja orbise, lucrarea este – ca stil si tehnică – o sinteză a contributiei pe care Bach a adus-o muzicii, o expresie a crezului sau artistic.

Ea reprezinta, de asemenea, o uimitoare intalnire spirituala intre preamărirea lui Dumnezeu din cultul catolic si cultul luteran al crucii.

Misa in Si minor (BWV 232) de Johann Sebastian Bach este considerata de multi ca fiind cea mai mare creatie artistica a tuturor timpurilor, o lucrare monumentala a barocului tarziu, motiv pentru care este atat de des reprezentata in salile de concerte.

J.S. Bach – Mass in B minor – Misa in Si minor – BWV 232 – Gloria in Excelsis Deo

Muzica spirituala si religioasa

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Muzica spirituala si religioasa

Un răspuns la J.S. Bach – Mass in B minor – Misa in Si minor – BWV 232 – Gloria in Excelsis Deo

  1. 1
    danbv spune:

    Intr-adevar o capodopera! Se poate asculta intregul concert pe youtube. De preferat, concertul sustinut in Notre Damme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.