Muzica spirituala – muzica sufletului

Muzica spirituala si religioasa

muzica spirituala si religioasa

Muzica spirituala – muzica sufletului

O serie de texte biblice vorbesc despre faptul ca Duhul lui Dumnezeu este atras in mod special de un anumit gen de muzica, considerata sacra, in timp ce duhurile rele sunt alungate de aceasta (Exod: 15:20, Samuel 10:15).

Tot asa cum putem vorbi de o muzica sacra, ce trezeste speculatia filozofica, spirituala sau induce o stare de pace interioara, la fel putem vorbi de o muzica lipsita de un aport mai rafinat, creata doar in scopuri comerciale, care – pana la un punct – isi are scopul sau bine determinat in randul auditoriului. Nemaivorbind de acel tip de muzica care trezeste in om instinctele primare.

Prin limbajul ei specific, universal, si prin factorii expresivi pe care ii utilizeaza, muzica exercita o influenta asupra psihicului uman, de aceea sta la baza unei forme de terapie , terapia prin muzica sau meloterapia. Ea ajuta la combaterea starilor de depresie – o boala moderna de care sufera un procent semnificativ din populatia actuala, boala pe care preotii o asociaza cu indepartarea de Creator.

Pornind de la aceasta premisa, muzica cu continut spiritual sau religios este cu atat mai benefica prin mesajul sau aparte. In textele biblice se vorbeste si de puterea de influenta aparte pe care o exercita muzica asupra starii psihice umane: „Si cand duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harfa si canta cu mana lui. Saul rasufla atunci mai usor, se simtea usurat si duhul rau pleca de la el” (1 Samuel, 16:23).

Multe din lucrarile lui Bach sunt folosite in prezent cu succes in meloterapie, pentru ca au efect de calmare si relaxare, trezind nevoia interioara de devotiune si contemplare a iubirii divine.

muzica spirituala si religioasa

Experimentele au confirmat faptul ca plantele cresc si se dezvolta mai bine pe muzica clasica, in timp ce muzica „zgomotoasa” le impiedica cresterea. Clarvazatorii si specialistii in medicina energetica afirma ca muzica are darul de a schimba aura fiintei umane in timpul auditiei si de a aduce modificari in campul energetic.

Muzica ascunde un mesaj, caci ea este mai intai emotie si mai apoi intelegere. Ea pune in functiune forte emotionale si, prin repetare si cuvinte, genereaza ganduri care penetreaza aura, lucru stiut de terapeutii care ii folosesc puterea vindecatoare.

Filosofii au recunoscut dintotdeauna influenta muzicii asupra naturii umane si nu numai. Aristotel era de parere ca” ritmul si melodia determina emotii de tot felul” si ca muzica are puterea de a forma caracterul. Un anumit gen determina melancolia, un altul apatia. Sunt piese muzicale care incurajeaza renuntarea, altele trezesc entuziasmul si controlul de sine. Chiar in muzica actuala intalnim piese care prin text sau prin predominanta instrumentelor de percutie ce actioneaza violent asupra nervilor stimuleaza corpul fizic, incita la violenta sau exacerbeaza instinctele primare, motiv pentru care unii o considera muzica satanista.

Ca muzica modeleaza caracterul au stiut si liderii politici, razboinici sau religiosi, de aceea au folosit-o dintotdeauna pentru a influenta masele.

Platon scria in „Republica”: „Trebuie evitata introducerea unui nou fel de muzica (inclusiv poezia si dansul) caci aceasta poate primejdui Statul in intregime. Nu poate fi alterat stilul muzical fara a afecta institutiile politice cele mai importante”.

Daca urmarim istoria omenirii in paralel cu evolutia muzicii se pot stabili o serie de corelatii, astfel ca putem afirma ca muzica unei epoci sau a unei populatii reflecta in mare masura spiritul sau.

Trecerea de la conventionalismul muzicii polifonice, care, prin armonia sa induce o stare de liniste interioara la muzicile disonante si la cele in care predomina instrumentele de percutie (cum este si o mare parte din muzica de astazi) marcheaza aparitia unei generatii hotarate sa spuna „nu” spiritului de rutina si conformismului.

Johann Pachelbel – Canon in D

Muzica spirituala si religioasa

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Muzica spirituala si religioasa

Un răspuns la Muzica spirituala – muzica sufletului

  1. 1
    Thyan Colness spune:

    Este adevărat că muzica influenţează starea omului. Că muzica poate fi satanistă sau divină nu trebuie să ne surprindă în contextul în care credem în Dumnezeu. Să nu uităm că oamenii au folosit anumite ritmuri pentru intrarea în transă încă din cele mai vechi timpuri. Dar muzica nu este bioenergie. Atenţie mare la la”clarvăzători”, pentru că ei, de obicei, te „bagă în ceaţă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.