Muzica spirituala si religioasa

Muzica spirituala si religioasa

muzica spirituala si religioasa

Muzica spirituala si religioasa

In opinia noastra, muzica cu tematica spirituala sau religioasa nu este numai cea care se canta in biserici. Creatorul este pretutindeni, in fiecare din noi, atat de diferiti ca gusturi si trairi, dar foarte asemanatori in esenta.

Johan Sebastian Bach considera ca toata arta adevarata este religioasa prin insasi perfectiunea ei. Prin extensie, orice productie artistica care – prin sensibilizare, autoanaliza si purificare – are darul de a ne apropia spiritual de Divinitate, poate fi considerata spirituala sau religioasa prin efectele ei.

In afara de formele si genurile consacrate din muzica clasica (imnul, psalmul, coralul, motetul, cantata, oratoriul, missa) sau muzica negrilor americani (gospel, negro spirituals) atat de criticata pentru ritmul ei si prin faptul ca este insotita de miscari de dans, numeroase piese muzicale pot fi considerate ca spirituale sau religioase.

Calitatea lor intrinseca, textul sau mesajul pe care il transmit, dar si subiectivitatea ascultatorului, indeamna spre meditatie transcedentala si contribuie la refacerea si intarirea legaturii cu Divinitatea . Insesi cuvintele “religie”, “religios”, provin din aceeasi radacina care in limba latina inseamna a re-lega, a reface niste legaturi (cu Dumnezeu).

muzica spirituala si religioasa

O serie de texte biblice confirma puterea de influenta aparte pe care o exercita muzica asupra starii psihice umane: „Si cand duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harfa si canta cu mana lui. Saul rasufla atunci mai usor, se simtea usurat si duhul rau pleca de la el” (1 Samuel, 16:23).

Mai sunt si alte referinte in Biblie din care reiese faptul interesant ca Duhul lui Dumnezeu este atras in mod special de un anumit gen de muzica, considerata sacra, in timp ce duhurile rele sunt alungate de aceasta (Exod: 15:20, Samuel 10:15).

In consumarea unei creatii artistice intervin o serie de alti factori de valorizare care tin de varsta, stare psihica de moment, personalitate, mediu, experienta personala si, nu in ultimul rand, de gradul de cultura muzicala.

Din muzica cu tematica spirituala si religioasa, am selectat piese care prin textul, ritmul si optimismul lor trezesc dragostea de viata si recunostinta pentru cel mai pretios dar pe care ni l-a dat Divinitatea (viata), dar si melodii care creeaza acea stare de relaxare si pace interioara propice meditatiei si elevatiei spiritului.

De aceea selectia pe care am facut-o poate parea multora extrem de eterogena. Am tinut insa cont nu numai de cei cu gusturi exclusiviste in materie de muzica, dar si de cei care sunt deschisi spre o gama mai larga de genuri muzicale.

Muzica spirituala si religioasa

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Muzica spirituala si religioasa

Un răspuns la Muzica spirituala si religioasa

  1. 1
    marilena spune:

    „De n-am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica.” Emil Cioran

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.