Yanni – contemporary instrumental music

Muzica diversa

Yanni – contemporary instrumental music

muzica diversa

Yanni, pe numele sau real Yannis Hrysomallis (nascut in 1954), este un renumit compozitor si pianist grec, stabilit in Statele Unite.

Inca din copilarie a fost inclinat spre studiul muzicii si dadea recitaluri pentru membrii familiei, fara a cunoste notele muzicale si cantand dupa auz. Sudent fiind, a cantat intr-o trupa si a continuat sa exerseze la pian si alte instrumente cu clape.

Dupa absolvirea facultatii de psihologie a cantat intr-o formatie rock din Minneapolis, Chameleon, care insa a avut un succes comercial modest. In 1980 lanseaza primul sau album, Optymistique, iar in 1986 Keys to Imagination. Se muta la Los Angeles si incepe sa compuna muzica pentru film.

Yanni a fost un autodidact in materie de muzică si a reusit sa se impună pe piata muzicii, fiind nominalizat in 1992 (cu albumul Dare to Dream) si 1993 (cu In My Time) pentru premiul Grammy. Primul sau mare succes comercial a venit odata cu lansarea albumului si video-ului „ Yanni Live at the Acropolis” in 1994, care a fost intens mediatizat de televiziune, fiind vandut in peste 7 milioane de copii.

O piesa de pe acest album, „Standing in Motion” a fost considerată ca având „efectul Mozart ” (denumire inventată de Alfred A. Tomatis pentru a denumi presupusa intensificare a dezvoltarii creierului si crestere a IQ-ului la copiii sub 3 ani care asculta muzică de Mozart; Rauscher si Shaw dovedesc experimental in 1997 ca lectiile de pian si canto sunt superioare lectiilor de folosire a calculatorului in dezvoltarea gandirii abstracte la copii).

Intr-adevar, aceasta piesa a lui Yanni este similară „Sonatei pentru doua piane in Re major” (K 448) de Mozart in ceea ce priveste tempo-ul, structura, armonia si linia melodică:

Acroyali/ Standing in Motion

Muzica lui Yanni este considerată muzică „New Age” , desi muzicianul preferă termenul de „contemporary instrumental”.
In 1997, Yanni s-a numarat printre putinii interpreti din vest carora li s-a permis sa cante la Taj Mahal. Un an mai tarziu. Yanni sustine un spectacol in Orasul Interzis din China. Interpretarile live de la aceste doua evenimente muzicale au fost inregistrate si au aparut pe albumul si video-ul Tribute (1997).

In 2003, Yanny porneste intr-un turneu prin Statele Unite si Canada pentru a aduce in fata auditoriului piese ale unor muzicieni cunoscuti si compozitii proprii noi, continute in albumul Ethnicity. Formatia sa este una multiculturala, reunind intepreti virtuosi, ca si in aceasta inregistrare din concert:

Yanni – World Dance

Muzica lui Yanni a ridicat pe noi culmi muzica instrumentala. Ea este compusa intr-un ton optimist, ca si atitudinea artistului care este – din acest motiv – un foarte bun entertainer, ridicand săli intregi in picioare. Muzica sa porneste din inimă, in mod natural, cu mare usurintă, este dinamica, energizanta si in acelasi timp plina de romantism:

Yanni – If I Could Tell You

Yanni este renumit pentru numeroasele sale concerte in peste 20 de tari, 35 de discuri de aur si platina castigate si peste 20 milioane de albume vandute.

Muzica diversa

de admin
Categorie: Muzica diversa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

colleagueship-ruddily

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.