Manuel de Falla – Spanish Dance (La Vida Breve)

Muzica clasica

muzica clasica

Manuel de Falla (1876 – 1946) a fost un compozitor spaniol de muzica clasica. Si-a manifestat de timpuriu interesul pentru stilul flamenco din Andaluzia, in mod particular pentru cante jondo. Cante jondo este un stil vocal in flamenco, cel mai vechi stil de cantec din Europa, singurul care si-a pastrat forma pura initiala, dupa cum aprecia insusi Manuel de Falla.

La vida breve este prima sa lucrare importanta si a fost compusa in anul 1905, cand inca locuia in Madrid. Dar cea mai importanta compozitie a sa ramane Atlantida, dupa aprecierile criticii de specialitate si ale compozitorului insusi.

In anul 1907 Manuel de Falla s-a mutat in Paris si a locuit aici pana la izbucnirea primului razboi mondial (1914) care l-a determinat sa revina in patria natala.

La Paris, Manuel de Falla a cunoscut o serie de muzicieni de elita, printre care impresionistii Maurice Ravel, Claude Debussy si Paul Dukas, a caror influenta se va face simtita in compozitiile sale ulterioare.

A fost bun prieten cu poetul Federico García Lorca si si-a dedicat o mare parte a timpului invatand si promovand tinere talente (compozitoarea Rosa García Ascot a fost eleva lui). Dar nu s-a casatorit niciodata si nu a avut copii, intreaga sa viata dedicand-o muzicii.

Manuel de Falla – Spanish Dance (La Vida Breve)

Muzica clasica

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Muzica clasica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.