Nigel Kennedy – Antonio Vivaldi – Anotimpurile (Toamna)

Muzica clasica

muzica clasica

Genul de concert se împarte în trei categorii: concertul fara solisti (in care se „intrec” pe rand grupuri cu un numar aproximativ egal de instrumentisti), concertul cu un solist (in care acesta poarta un dialog cu orchestra) si concertul cu mai mulţi solişti şi orchestră ( in care ansamblul sau orchestra interpreteaza alternativ), aceasta ultima categorie fiind caracteristica stilului baroc.

Respingand structura de „concerto grosso” a lui Corelli, Vivaldi reuseste sa impuna forma mai scurtă a concertului cu solist, în doar trei părţi simetrice (repede-lent-repede).

In acest tip de concert, solistul dobandeste un nou statut, fiind plasat în faţa orchestrei pentru a fi auzit şi pentru a-si asuma pe deplin responsabilitatea artistică a interpretării sale. Concertul pentru un singur solist are în general trei părţi: Allegro – Adagio – Allegro. Solistul îşi dovedeste forţa de exprimare în prima parte, în partea a doua calitatea exprimării, iar în partea a treia îşi exprimă virtuozitatea.

Nu numai un dirijor celebru, dar si solist de exceptie, Vivaldi obisnuia sa practice el insusi, cu mare naturaleţe, această formă concertantă. Nu era doar un virtuoz, dar si un interpret plin de imaginatie, care improviza cu placere. A fost considerat de contemporanii sai un artist extravagant, care a respins normele, atat pe taram artistic, cat si in viata sa personala.

Nigel Kennedy – Antonio Vivaldi – Anotimpurile (Toamna)

Muzica clasica

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Muzica clasica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

aspersive-lexeme

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.