Sirtaki – Dans grecesc – Dansul lui Zorba Grecul

Folclor international

Sirtaki – Dans grecesc – Dansul lui Zorba Grecul

muzica populara din alte tari

Dansul sirtaki nu este un dans popular grecesc, asa cum ar putea crede unii. El a fost compus de Mikis Theodorakis in anul 1964 pentru celebra pelicula Zorba Grecul, de aceeea mai este numit si „dansul lui Zorba”.

Filmul Zorba Grecul se bazeaza pe romanul cu acelasi nume scris de Nikos Kazantzakis, publicat in 1946. Romanul are ca tema prietenia dintre un tanar intelectual si Alexis Zorba, un muncitor in mina.

Conjunctura ii aduce impreuna pe cei doi si tânărul intelectual va fi marcat de personalitatea acestui personaj misterios, care este Zorba. Desi un om simplu in aparentă si needucat, Zorba (interpretat de inegalabilul actor Anthony Quinn) se remarcă prin profunzimea gândurilor si trăirilor sale.

„Intelesul unor cuvinte ca arta, dragoste, frumusete, puritate, pasiune – toate acestea mi-au fost clarificate, fiind exprimate prin cele mai simple cuvinte de acest simplu muncitor, marturiseste naratorul.

Succesul filmului a stat la baza succesului international de care s-a bucurat acest dans grecesc. Termenul „sirtaki” provine de la cuvantul „sirtos”, denumire generica pentru dansurile traditionale din insula Creta.

Scena dansului din filmul Zorba Grecul

Folclor international

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de admin
Categorie: Folclor international

Un răspuns la Sirtaki – Dans grecesc – Dansul lui Zorba Grecul

  1. 1
    BELEAN spune:

    IMI place la nebunie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

knowledgeless-anemotropism

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.