Cupluri celebre: Iustinian si Teodora

Cupluri celebre de indragostiti

iustinian si teodora

Iustinian si Teodora

Cupluri celebre de indragostiti care – luptand contra legilor si moravurilor vremii – reusesc pana la urma sa consfinteasca legatura lor printr-o casatorie.  

Cazul iubirii dintre Iustinian si Teodora este poate unul izolat, dar si ei erau niste oameni de exceptie. Iustinian, care a luptat cu cei din familia sa si cu institutiile vremii pentru a legaliza legatura sa cu Teodora,  era totusi imparat,  inzestrat cu puteri depline in stat.

Teodora, desi purta stigmatul de curtezana, se dovedeste a fi inzestrata – dincolo de frumusetea sa – cu simt practic, fermitate, inteligenta si un instinct al supravietuirii pe care numai cei care sunt siliti sa-si croiasca singuri drum in viata de la o varsta frageda il pot avea.

Calitatile ei o ajuta sa devina imparateasa si mana dreapta a lui Iustinian  si uneori chiar sa intervina in stat, luind initiative proprii, de pe urma carora imparatul  nu are decat de castigat. Reformele din timpul domniei lui Iustinian – revolutionare pentru acele vremuri – indica faptul ca in spatele acestui mare om s-a aflat o mare femeie, imparateasa Teodora,  intr-o epoca in care autoritatea era exclusiv apanajul barbatilor.

Teodora s-a nascut in jurul anului 500 la Constantinopole. Apartinea celei mai umile clase sociala, tatal ei fiind paznic de animale la circul din Constantinopole. Teodora si cele doua surori ale ei raman inca de la o varsta frageda orfane de tata si sunt nevoite sa cerseasca in arena circului, pentru a nu muri de foame.

Teodora debuteaza ca dansatoare de circ si ulterior devine actrita, dar in paralel practica si cea mai veche meserie din lume, cea de curtezana. Dupa cativa ani, renunta la viata artistica si are o relatie de scurta durata cu un guvernator dintr-o provincie din Africa de Nord. Se reintoarce la Constantinopole, si se muta intr-o casa din apropierea palatului imperial, unde isi castiga existenta torcand lâna.

Narses, unul din eunucii de la palat, are un vis profetic. In vis ii apare o maimutica ce ii spune ca va deveni servitorul si omul de incredere al unei femei celebre, Teodora. Mare ii este mirarea cand intalneste a doua zi o femeie cu acelasi nume, actrita si in acelasi timp o femeie de moravuri usoare. Conditia ei umila nu parea sa-i prevesteasca un viitor atat de stralucit. Dar, dupa cum vom vedea, frumoasa curtezana va deveni curand imparateasa, destinul actionand implacabil in cazul acestei femei de exceptie.

Odata cu intalnirea cu Iustinian, nepotul imparatului Iustin si mostenitorul tronului, starea ei sociala se va schimba radical. Ii devine acestuia amanta adorata, coplesita cu bogatii si onoruri. Un lucru surprinzator pentru acele vremuri – pentru ca exista o lege care interzicea casatoria dintre un demnitar si o actrita sau curtezana – Iustinian doreste sa o ia de nevasta.

Euphimia, sotia imparatului Iustin, se opune categoric. Potrivit unor istorici, se pare ca Iustinian obtine, cu mari eforturi, abrogarea legii respective si se casatoreste cu aleasa inimii dupa moartea Euphimiei. Iustinian si Teodora devin imparat si respectiv, imparateasa, inca din timpul vietii lui Iustin.

Iustinian a remarcat isteţimea deosebită a soţiei sale care avea să devină in curand principalul său consilier in probleme de stat. Acesta nu va lua nici o decizie fara sa o consulte in prealabil.

Cu ocazia revoltei lui Nika, in anul 532 d.Hr., imparateasa Teodora isi demonstreaza curajul si energia, salvand coroana. Poporul se razvratise impotriva birurilor instituite de Iustinian, care incepuse un proiect de constructii masive si facea pregatiri de razboi, pentru a cuceri Occidentul.

Inspaimantat, imparatul se hotaraste sa fuga, dar Teodora se dovedeste mai puternica. Prin negocieri purtate de Narses cu revoltaţii şi printr-un atac surprinzător cu trupe loiale împăratului, răscoala a fost inabusita in sange.

Dupa aceasta intamplare, Iustinian ii acorda incredere totala. Ea este cea care se va amesteca atat in politica interna (reorganizarea administratiei, un nou cod de legi, reducerea privilegiilor aristocratiei), cat si in cea externa, nutrind ambitia de a reda maretia Imperiului roman.

Imparateasa Teodora era o femeie frumoasa, de talie mijlocie, cu fata ovala si ochii mari, negri – asa cum apare imortalizata in numeroase opere de arta. Ea acorda o mare importanta ingrijirilor estetice si facea mare parada de lux, fapt ce i-a afectat popularitatea in randurile supusilor. Isi copleseste rudele cu bogatii si onoruri, poate pentru a-si uita originea umila.

Dar Teodora nu era numai o femeie frumoasa, ea s-a dovedit a fi deopotriva inteligenta si abila. Dupa ce ajunge imparateasa, ea devine un exemplu de corectitudine morala. In timpul domniei sale, imparateasa Teodora devine protectoarea moralei. Intareste institutia casatoriei si face divortul mai dificil.

Se preocupa in mod special de soarta actritelor si a curtezanelor. Promoveaza o lege care reglementeaza prostitutia si prin care ii obliga pe proxeneti sa redea libertatea sclavelor si femeilor libere care nu mai vor sa practice aceasta „meserie”. Rascumpara toate femeile care practicau meseria de curtezana si apartineau caselor de toleranta din Constantinopole,  infiintand pentru ele un azil. Un mare numar de foste curtezane  sunt trimise la manastire.

Ca si Iustinian, se straduieste sa impuna legea crestina si sa infaptuiasca unitatea religioasa a imperiului. Construieste biserici, spitale si orfelinate. Pana in ultima clipa a vietii ei, Teodora imparte responsabilitatile tronului cu sotul ei.

La varsta de 50 de ani moare rapusa de cancer, lasandu-l pe Iustinian distrus. Marele regret al vietii ei a fost faptul ca nu a putut da nastere unui mostenitor pentru tron, din cauza meseriei rusinoase de curtezana practicata in tinerete.

Este impresionanta ascensiunea acestei femei frumoase si deosebit de inteligente, si modul in care ea a reusit sa-si depasesca propria conditie.

Teodora n-a fost doar o femeie frumoasa. Ea este demna de toata admiratia pentru extraordinarul sau efort de vointa prin care a reusit sa depasesca toate obstacolele care se opuneau idealurilor ei de iubire, bogatie si putere, intr-o epoca in care autoritatea era exclusiv apanajul barbatilor.

Ea va ramane in istorie un simbol al irezistibilului farmec feminin, dar si al autoritatii exercitate adesea fara scrupule.

Cunosti si alte exemple de cupluri celebre de indragostiti? Posteaza mai jos comentariul tau.

Cupluri celebre de indragostiti

de admin
Categorie: Cupluri celebre de indragostiti

2 răspunsuri la Cupluri celebre: Iustinian si Teodora

  1. 2
    Teodora spune:

    De asemenea a fost ridicata si la rangul de sfnta, fiind trecuta in calendarul ortodox. Femeie puternica, frumoasa si cu o credinta in Dumnezeu de nezdruncinat. Eu m_a nascut de SF. Imparateasa Teodora si sunt bucuroasa sa-i port numele.

  2. 1
    mirella spune:

    Teodora s-a dovedit a fi o imparateasa remarcabila si datorita faptului ca a cunoscut viata si din perspectiva omului simplu si sarac…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.