Cupluri celebre: Romeo si Julieta

Cupluri celebre de indragostiti

romeo si julieta

Romeo si Julieta
Romeo si Julieta sunt probabil cel mai celebru cuplu de indragostiti. Din pacate, trista lor poveste de dragoste nu este una singulara. Realitatea abunda de iubiri nefericite, iubiri neimplinite, iubiri imposibile, desi universul indragostitilor este un teritoriu uman in care domneste puritatea si credinta netarmurita in iubire.

In acest univers sacru, creat prin iubire, domneste fericirea, armonia si deplina intelegere dintre indragostiti. Iubirea este un miracol in fata caruia oricine vibreaza, cuprins de un elan nemaiintalnit pana atunci.

Daca iubirea in sine nu are nimic tragic, fiind un permanent izvor de fericire, confruntarea cu ceea ce exista in afara acestui univers aparte da nastere tragismului, suferintei.

romeo si julieta

Lipsa de armonie si intelegere din societatea in care traiesc cei doi, moravurile vremii, lipsa unor criterii valorice si morale, fac ca – de multe ori – o astfel de poveste de dragoste, induiosatoare prin sinceritatea sentimentelor traite, sa aiba un final nefericit. Tragismul rezulta din imposibilitatea ca cei doi indragostiti sa-si traiasca iubirea in intreaga ei plenitudine, sa o lase sa infloreasca.

Uneori, iubirea triumfa prin lupta celor doi care reusesc sa inlature obstacolele potrivnice implinirii ei. Sunt insa si situatii in care destinul sau un complex nefericit de imprejurari pare sa deturneze planurile celor doi iubiti si ceea ce triumfa este doar ideea de iubire care trece dincolo de moarte.

La fel stau lucrurile si in cazul acestei induiosatoare povesti de dragoste dintre doi tineri care nu-si doresc altceva decat implinirea dragostei ce-i anima. Iubirea ideala traita de ei ii determina ca in final sa se sacrifice pe altarul iubirii.

Povestea iubirii dintre Romeo si Julieta, cea mai cunoscuta poveste de dragoste din istoria omenirii, a fost transfigurata artistic de marele dramaturg William Shakespeare. Tragedia in cinci acte, Romeo si Julieta, aparuta in 1954, a fost primita cu entuziasm, inca de la prima reprezentatie. Spectatorii s-au grabit sa traga concluzia ca piesa s-ar baza pe fapte reale, desi autorul ei nu a sustinut niciodata acest lucru.

Actiunea piesei shakespeariene se petrece la Verona, protagonistii fiind descendentii a doua familii, Montague si Capulet, care se dusmanesc de moarte. Cei doi indragostiti se casatoresc în taina, dar Romeo trebuie sa paraseasca Verona, fiindca îl omorâse în duel pe Tybalt, varul Julietei. La sfatul calugarului Lorenzo, Julieta înghite o bautura care o afunda într-un somn adanc, asemanator mortii. Sub aceasta aparenta, ea urma sa fie dusa la Romeo, dupa ce va fi fost scoasa din cavoul unde o depusese familia.

Romeo nu primeste mesajul prin care Lorenzo îl vestea despre toate acestea si, auzind de moartea Julietei, se întoarce la Verona si se sinucide, neputand trai in absenta fiintei dragi. Trezindu-se din somn, Julieta prefera si ea moartea unei vieti fara iubitul ei. Sfarsitul celor doi tineri aduce in final împacarea famiilor lor.

Mesajul piesei – dincolo de tragismul soartei celor doi indragostiti – este unul optimist: conceptiile umaniste despre viata sunt mai presus de morala epocii in care au trait cei doi tineri. Ele se vor afirma si vor triumfa in cele din urma.

romeo si julieta

Nu stim sigur daca aceasta induiosatoare poveste de dragoste se bazeaza sau nu pe fapte reale. De-a lungul timpului au existat probabil numeroase cazuri asemanatoare de indragostiti care au pus iubirea si nobletea sufleteasca mai presus de realitatea cruda a lumii in care traiau, o lume guvernata de calcule meschine si in care deseori sentimentele erau puse pe plan secund.

Aheologii au descoperit recent două schelete din Neolitic, apartinand unui cuplu de tineri, prinse într-o îmbrăţişare tandră şi îngropate lângă Mantua, la doar 40 de kilometri de Verona, oraşul în care Shakespeare a imaginat povestea de dragoste dintre Romeo şi Julieta. Aceasta descoperire sugereaza posibilitatea ca trista poveste de dragoste sa se bazeze pe un fapt real.

Acelasi subiect, al iubirii tragice dintre cei doi indragostiti apare în 1476 în lucrarea „Novellino”, scrisa de Masssuccio Salernitano si, ulterior, Luigi da Porto, in „Recent descoperita poveste a doi nobili îndragostiti”, relateaza aceeasi poveste in care eroii, Romeo si Giulietta, fac parte din doua familii rivale, Montecchi si Cappelletti. Povestirea se termina cu sinuciderea celor doi îndragostiti. Nuvela scrisa de Luigi da Porto apare pentru prima data în 1524 si circula, prelucrata în numeroase variante, ajungînd si în Anglia.

Matteo Bandello trateaza si el acest subiect în „Nuvelle”, carte aparuta în 1554 si tradusa, la putin timp, în limba franceza de Pierre Boisteau de Lunay si inclusa în 1559 în „Histoires Tragiques” de catre François de Belleforest. Versiunea franceza este tradusa în engleza de Arthur Brooke, în 1562, sub forma de poem, cu titlul „Romeus and Juliet”.

Cupluri celebre de indragostiti

de admin
Categorie: Cupluri celebre de indragostiti

8 răspunsuri la Cupluri celebre: Romeo si Julieta

 1. 8
  Iuliana spune:

  Mda….foarte super poveste si nu este un roman…sa va aduk aminte…..pt k si eu am jukt in ea….fiind o piesa de teatru cu fir dramatik….

 2. 7
  eu Larisa spune:

  Foartee taree :X

 3. 6
  raluca spune:

  @ Zuzu Deea -> Sunt perfect de acord cu tine, dar „Romeo si Julieta” nu este un roman , ci o piesa de teatru. N-as fi fost atat de obiectiva daca n-ai fi facut aceeasi gafa de 2 ori.

 4. 5
  Inna spune:

  As vrea sa traiesc si eu o asemenea poveste de dragoste…

 5. 4
 6. 3
  iulia spune:

  imi place romeo si julieta

 7. 2
  madalina spune:

  super>cool>tare>misthoooo

 8. 1
  Zuzu Deea spune:

  Cred ca este unu dintre cele mai frumoase romane de dragoste:x! Pe mine,una ma fascinat citindu’l… Chiar daca sunt sau nu aceste fapte adevarate, William Shakespeare ne’a aratat ceea ce este dragostea adevarata.. Cred ca ati facut un lucru destul de frumos publicand acest articol.. si sugerez la randu’l meu,altora sa citeasca si romanul, nu numai cele scrie in articol pt ca vor fi fascinati de aceasta poveste de dragoste.. :*.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.