Comunicarea in cuplu – cheia unei relatii stabile

Relatia de cuplu

Comunicarea in cuplu – cheia unei relatii stabile

“Soliditatea unui cuplu depinde in mare parte de validitatea sistemului sau de comunicare” (Jacques Cosnier, 1981). “Chiar si cuplurile fara probleme ar trebui din cand in cand sa verifice starea si eficacitatea codului comun”(Masters si Johnson).

Nu inseamna ca printr-o buna comunicare se evita in mod sigur destramarea cuplului, ci ca o comunicare – afectiva mai ales – face ca o legatura de iubire sa fie mai bine intretinuta, in special in fazele de declin, care sunt intotdeauna problematice din punct de vedere afectiv. In fazele de inflorire a relatiei, este cu atat mai usor de realizat o buna comunicare si este bine ca cei doi sa profite de acest lucru, pentru a crea o baza solida si durabila in relatia de cuplu.

Dar ce inseamna a comunica? Toti vrem sa ne facem auziti atunci cand avem ceva de spus. Dar nu este suficient sa fim doar auziti, ceea ce dorim de fapt este sa fim intelesi. Si acest lucru este valabil in ambele sensuri. Pentru o buna comunicare este nevoie atat de un emitator bun, cat si de un receptor bun.

Comunicare nu inseamna doar exprimarea unui gand sau a unui sentiment. Trebuie sa fim siguri ca am gasit modul cel mai bun de a-l exprima. A fi bine inteles depinde si de abilitatea noastra de a exprima ce gandim sau simtim. Cel mai greu este sa exprimi sentimentele ce te cuprind la un moment dat. Cuvintele sunt sarace pentru a sugera o traire atat de complexa. In aceste cazuri te poti folosi de puterea sugestiva a simbolului si sa exprimi prin gesturi, actiuni, ceea ce nu poti spune prin cuvinte.

Vrei sa arati cuiva ca e mereu in gandurile tale? Surprinde-l printr-un gest marunt, care sa stii ca ii face placere. Cumpara-i o carte pe care stii ca si-o doreste, sau un CD cu muzica preferata. Daca e o persoana careia ii plac dulciurile, strecoara-i fara sa observe o bomboana sau o ciocolata in buzunarul hainei sau in geanta. Surpriza descoperirii o va face sa inteleaga mesajul. Daca ai gresit si iti recunosti greseala, un buchet de flori sau un cadou – nu neaparat scump, cat mai ales simbolic – te va ajuta sa te faci inteles si iertat. Un gest semnificativ face de multe ori mai mult decat o mie de cuvinte.

iubirea si relatia de cuplu

Dar pentru o buna comunicare, e nevoie sa fii si un bun receptor. Sa asculti cu rabdare ceea ce vrea cealata persoana sa-ti comunice. Si sa faci eforturi pentru a intelege exact ce vrea ea sa-ti spuna. Acest lucru se poate realiza usor daca esti o persoana empatica. Daca nu, incearca totusi sa te pui in pielea si in situatia celuilalt. Mai intai e nevoie sa te detasezi de trairile tale proprii, numai asa vei putea sa intelegi ce simte celalalt. Cand doua persoane se iubesc, ele de obicei gandesc si simt pe aceeasi lungime de unda. Chiar daca intre ele exista unele diferente de personalitate, iubirea reciproca le face sa rezoneze foarte usor una cu cealalta. Empatia se realizeaza fara mare dificultate intre indragostiti.

Mai greu este de realizat acest lucru cand iubirea este in declin. In aceasta situatie, o buna comunicare este cu atat mai mult necesara. Ea va ajuta pe amandoi sa va clarificati si sa decideti ce aveti de facut in continuare. Uneori se poate ajunge intr-o situatie critica nu din lipsa de iubire, cat mai ales dintr-o gresita intelegere a lucrurilor sau a celuilalt.

Probabil ca va mai dura ceva timp pana cand parapsihologii vor gasi o cale prin care sa putem comunica telepatic. Ganditi-va ce minunata ar fi o lume in care minciuna ar disparea odata pentru totdeauna! Pana atunci, ceea ce ne ramane de facut e sa incercam sa ne dezvoltam abilitatile de comunicare in cuplu pentru a putea realiza o legatura cat mai apropiata cu persoana iubita.

Ce parere ai despre  subiectul pus in discutie? Cum comunici cu persoana iubita? Este esentiala comunicarea in relatia de cuplu? Posteaza mai jos comentariul tau.

Relatia de cuplu

de admin
Categorie: Relatia de cuplu

Un răspuns la Comunicarea in cuplu – cheia unei relatii stabile

  1. 1
    Lucia spune:

    „daca dragoste nu e nimic nu e”sunt cuvintele spuse de Marin Preda.Cred ca sunt cuvintele de aur de unde i-a nastere omenirea,nu putem vorbi de nimic mai mult daca o relatie este formata pe un interes in afara de cel al DRAGOSTEI.Iar secolul in care traim tot mai rar este intilnita dragostea si nu ajuta nici comunicarea(pentru ca nu vrea sa fii nici auzit nici inteleasa).Traim intr-o socitate mai mult bolnava unde oamenii pun accent pe valorile materiale si nu pentru cele sufletesti..sunt mai mult de spus dar nu vreau sa descurajezi tinerii cititori ca sa nu le fie frica de a privi in fata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.