Contractul prenuptial

Relatia de cuplu

Contractul prenuptial

Motto: „Daca nu as fi semnat contractul prenuptial, as fi scris aceasta carte din perspectiva unuia care a pierdut o gramada de bani.”
Donald Trump, autorul cartii „Cum sa te imbogatesti”.

Daca in alte tari se practica casatoria „la mica intelegere”, romanii par sa fie adeptii principiului „pana ce moartea ne va desparti”. Suntem noi un popor de romantici incurabili?

Mai degraba tind sa cred ca vina o poarta „mostenirea trecutului”. Contractul prenuptial a fost scos in afara legii in 1954, pentru ca se considera ca este degradant si imoral intr-o societate care se dorea si se credea a fi perfecta. Acum, daca ne gandim serios, nici nu prea aveau romanii bani in acea perioada, ma rog, aveau cu ce trai, dar nu dispuneau de averi colosale. Asa ca dragostea si banii nu se prea intersectau in planurile lor de viitor.

Odata cu trecerea la economia de piata, ceva s-a schimbat pe ici pe colo, „prin punctele esentiale”. Si inainte dragostea trecea prin stomac, dar acum suferim mai mult de complexul foamei, ca doar nu degeaba traim intr-o societate de consum! Banii au devenit extrem de importanti si oricat de indragostit – si de orb! – ai fi, nu poti sa nu-ti faci anumite calcule. Sau, ma rog, poti sa nu-ti faci calcule, dar ar trebui!

E suficient sa te gandesti doar la cateva situatii (pur ipotetice!) sau macar sa observi ce se intampla in jurul tau. Ce vedem in filmele americane ar trebui sa ne dea de gandit, nu degeaba acolo avocatii sunt cea mai detestata categorie socio-profesionala!

Daca reflectam putin, s-ar putea sa ne redefinim pozitia fata de incheierea unei casatorii. Mai ales ca si mariajele care par foarte stabile la inceput pot sa ajunga la divort. De la „ochi in ochi si mana-n mana” si pana la „spalarea rufelor in public”, distanta nu e atat de mare pe cat s-ar crede. In ultimul timp, in Romania, rata divorturilor a crescut alarmant. Asa ca, inainte de a ne arunca cu capul inainte si a ne angaja plini de entuziasm intr-o casatorie, sa punem raul in fata si sa ne gandim: „Ce-ar fi daca…?

iubirea si relatia de cuplu

Incheierea unui contract prenuptial ne scuteste de cheltuieli suplimentare pentru plata avocatilor, de stres si nervi in caz de divort. Oricum divortul ne afecteaza din punct de vedere afectiv, macar sa nu ne afecteze financiar! Sau daca oricum pierdem niste bani, macar sa incercam sa ne reducem costurile. Principalul avantaj al contractului prenuptial este ca divortul devine o formalitate facila, pentru ca toate aspectele legate de aceasta chestiune se pot stipula in contractul prenuptial.

Dupa dorinta cuplului, un contract prenuptial poate fi oricat de lung si explicit, el poate acoperi oricate aspecte doresc cei doi, de la conturile in banca, cartile si DVD-urile din biblioteca, pana la animalele de casa. El nu trebuie sa se limiteze doar la aspecte financiare, ci poate cuprinde si alte intelegeri intre viitorii soti, privind ingrijirea copiilor proveniti din alte casatorii anterioare sau a celor care urmeaza sa se nasca. De aceea, contractul prenuptial nu este util doar celor bogati, ci oricarui cuplu care gandeste in perspectiva si incearca sa adopte o decizie cat mai rationala privind viitorul vietii in doi.

Sa zicem ca ne-am convins cat de util este sa incheiem o intelegere, inainte de a ne angaja intr-o casatorie. Mai ramane de rezolvat o problema, care se poate dovedi o adevarata piatra de incercare: cum sa-i spui lui (sau ei) despre ceea ce vrei sa faci, fara sa fii invinuit de calcule meschine, de faptul ca negociezi sentimente, cand se presupune ca doi oameni se casatoresc din dragoste si nu cu gandul la bani? Ideea de contract prenuptial prefigureaza divortul si partenerul sau partenera s-ar putea simti jignit(a). Ai putea fi acuzat de insensibilitate si cinism. Oricat ai incerca sa aduci argumente, spunand ca astfel sunt protejate interesele ambelor parti, s-ar putea sa te lovesti de un zid impenetrabil. Ti se va replica probabil ca doi oameni care se iubesc formeaza un tot si nu poti vorbi de „parti” si de „interese”.

Daca el sau ea nu se lasa convins nici dupa ce ai epuizat toate resursele, toate argumentele si tehnicile de manipulare (de care n-ai crezut vreodata ca ai sa fii capabil!), ai ajuns intr-adevar intr-un impas. In aceasta situatie critica doar statisticile te mai pot ajuta. „Studiile facute de americani pe aceasta tema au condus la concluzia ca acele cupluri care incheie contracte prenuptiale divorteaza mai rar, deci intelegerea premaritala e un factor de stabilitate intr-o casnicie”. Si ai putea sa mai adaugi ca tu nu-ti doresti decat ca relatia voastra sa dureze „pana ce moartea va va desparti”, bla, bla, bla… si de aceea…

Daca nici acest – ultim! – argument nu duce la rezultatul scontat si simti ca nu poti sa traiesti fara el (sau ea), atunci adopti o filosofie de tipul „fie ce-o fi” , cedezi, si mai departe numai Dumnezeu te mai poate ajuta.

iubirea si relatia de cuplu

Ce parere ai despre subiectul pus in discutie? Posteaza mai jos comentariul tau.

Relatia de cuplu

de admin
Categorie: Relatia de cuplu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

mildly-expediency

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.