Faci compromisuri in iubire?

Relatia de cuplu

Faci compromisuri in iubire?

Oricat de puternica e iubirea, mai devreme sau mai tarziu se poate ajunge la conflict. Este normal sa fie asa, pentru ca un cuplu este constituit din doi oameni cu personalitati diferite care incearca sa convietuiasca in armonie, ori acest lucru nu se poate realiza fara lupta si efort de ambele parti.

Multi oameni inteleg in mod gresit prin „compromisuri” a ceda sau a renunta la ceva. Doar intelegand in mod rational ce inseamna compromisul, ce implica el si care sunt beneficiile lui, putem trai intr-un mediu favorabil si plin de iubire.Compromisul este un consens la care se ajunge prin concesii facute de ambele parti. Daca concesiile nu sunt mutuale, nu se poate vorbi de un adevarat compromis. Fiecare parte tebuie sa ofere ceva si sa primeasca ceva in schimb. Se ajunge la un compromis atunci cand ambii parteneri inteleg sa rezolve o problema comuna prin asumarea unui rol activ in gasirea unei solutii rezonabile si acceptabile de ambele parti.

Calea compromisului presupune parcurgerea a 10 pasi:

1. Este nevoie in primul rand de calm si intelegere de ambele parti. Daca partenerul/ partenera nu-si poate stapani nervii, trebuie asteptat sa se calmeze sau discutia poate fi amanata pentru mai tarziu. Nervii intuneca judecata, ori decizia finala trebuie sa fie una rationala.

2. Discutati problema cat mai deschis si pe un ton calm. Cu tact si diplomatie. Explica ce anume simti in legatura cu situatia care a dus la conflict. Apoi lasa partenerul/partenera sa faca acelasi lucru, ascultand cu atentie ce are de spus si incercand sa te pui in pielea ei, pentru ca nu este suficient sa asculti, e nevoie si sa intelegi situatia din cealalta perspectiva.

3. Apoi cadeti de acord sa treceti la negocieri, fiecare parte propunand una sau mai multe idei. Asculta fara a intrerupe expunerea celuilalt. Apoi spune-ti punctele de vedere. Foloseste-te mai ales de argumente logice, desi nici cele de natura afectiva n-ar trebui cu totul neglijate.

4. Cand celalalt propune ceva, gandeste-te ce solutii ar fi acceptabile pentru tine. Invers, cand tu propui ceva, judeca si vezi daca ceea ce pretinzi este just si corect pentru celalalt.

5. E nevoie ca partenerul/partenera sa procedeze in acelasi fel.

6. In final cadeti de acord asupra unui dublu compromis, de genul: “Eu pregatesc cina, dar tu speli vasele.”

7. Orice compromis trebuie sa fie un pas inainte in cultivarea unei relatii armonioase si nu un pas inapoi. Pentru aceasta, este nevoie de un echilibru intre ceea ce da si ce primeste fiecare.

8. Un compromis are valoarea unei promisiuni ce trebuie onorata. Nerespectarea ei poate fi o sursa de resentimente pentru celalalt. O decizie trebuie luata cu responsabilitate pentru ca, odata luata, nu veti reveni asupra ei. Exceptand situatia in care datele problemei se schimba radical.

9. Cadeti de acord ca si in viitor, cand va aparea o problema, sa negociati in acelasi mod, pentru a ajunge la solutii acceptabile de ambele parti.

10. Incercati sa constientizati cat de benefic este acest mod de rezolvare a problemelor comune. Veti putea sa va continuati relatia cu persoana iubita in armonie si intelegere.

Arta compromisului presupune talent de negociator, putere de convingere, argumentatie logica, analiza obiectiva si empatie. Finalitatea consta in rezolvarea echitabila a problemei, astfel incat ambele parti aflate in conflict sa simta ca, renuntand la o pretentie mai mult sau mai putin justificata, au mai mult de castigat decat de pierdut.

Ce parere ai despre subiectul pus in discutie? Crezi ca in iubire e necesar sa recurgi uneori la compromisuri? Posteaza mai jos comentariul tau.

Relatia de cuplu

de admin
Categorie: Relatia de cuplu

Un răspuns la Faci compromisuri in iubire?

  1. 1
    petrareanu madalina cosmina spune:

    ce pot sa spun este f.f.mult adevar in acest articol si cred mai ales ca ne este de folos noua tuturor care am uitat de mult timp sa mai facem si cateva mici compromisuri in viata,nu numai cu omul de alaturi pe care ol iubim si pretuim ci si cu noi insine,cu viata,cu cei dragi;caci timpurile sunt din ce in ce mai grele,uneori sau de cele mai multe ori nu mai este loc de iertare,de amintiri,de zambete,de bunatate;am devenit prea grabiti,prea stresati si ne mai intrebam atunci de se despart atat de multe cupluri?,de ce de cele mai multe ori prietenii sau iubitii ori logodnicii sau sotii nostri isi gasesc refugiul in bratele altor femei dispuse sa le acorde ceea ce ei cauta sau au nevoie?de aceea:am uitat sa mai lasam de la noi,sa fim mai buni,mai toleranti,mai iertatori!!de aceea pierdem in viata,pt.ca nu mai stim sa mai facem compromisuri.eu una va spun din proprie experienta ca nu am stiut sa fac compromisuri,nu stiam ce inseamna acest lucru,pina cand nu a aparut el,cel pe care-l asteptam de o viata si care m-a invatat,ce este compromisul,asteptarea fie ea si f.indelungata,intelegerea anumitor situatii,m-a invatat sa lupt pt.ceea ce vreau si imi doresc cu adevarat,dar mai presus de toate m-a invatat ca lucrurile bune nu se obtin usor,ci prin truda si sudoare,prin incercari.nimic nu faci in viata daca nu lasi de la tine si nu faci compromisuri,mai ales daca iubesti cu adevarat.incercati si veti vedea ca merita orice sacrificiu omul de alaturi.stiu ca ma veti contrazice,dar va spun doar atat:daca dragostea este curata,sincera,adevarata,veti sti sa faceti si compromisuri.MERITA!!!!!!!!!!!!!!!cu respect si prietenie,madalina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.