De ce este bine sa citim acatiste si paraclise?

Rugaciuni

acatiste si paraclise

De ce este bine sa citim acatiste si paraclise?

Ce sunt acatistele?

Acatistele sunt rugaciuni prin care cerem mai ales mijlocirea sfintilor pe langa Dumnezeu, pentru a ne ajuta in necazuri si suparari sau pentru a ne indeplini o anumita cerere. Ele se rostesc stand in picioare sau in genunchi, eventual in fata icoanei sfantului spre care ne indreptam rugaciunile noastre.

Se rostesc mai intai rugaciunile incepatoare, apoi acatistul propriu- zis. Acatistele sunt alcatuite din mai multe cantari de lauda si de rugaciune catre Mantuitorul, Sfanta Fecioara sau alti sfinti. Aceste cantari poarta numele de condace si icoase. Fiecare icos se termina cu „Bucura-te, mireasa, pururea fecioara „(sau „Bucura-te, sfinte…” etc) si fiecare condac se termina cu „Aliluia”. Condacul 1 si icosul 1 se repeta din nou in final, fapt ce confera acatistului o compozitie simetrica.

In biserica, acatistele se oficiaza in zilele de luni, miercuri sau vineri, sau in ajunul sarbatorii sfantului caruia se adreseaza. Dar acatistele pot fi citite si acasa de catre orice credincios.

Ce sunt paraclisele?

Paraclisele sunt slujbe asemanatoare acatistelor prin care ne adresam Fecioarei Maria sau altor sfinti, rugandu-i sa ne fie mijlocitori catre Dumnezeu, pentu a ne scapa din felurite necazuri si nevoi.

Termenul de „paraclis” vine din grecescul „parahlisis” care inseamna chemare, mijlocire, invocare.

Paraclisele sunt alcatuite din rugaciunile incepatoare obisnuite, urmate de cantarile specifice, numite tropare si condace. Partea principala a paraclisului o formeaza canonul complet de 9 ode sau cantari.

Ca si acatistele, paraclisele se pot citi si acasa, de fiecare credincios, mai ales in momente de intristare sufleteasca.

De ce este bine sa citim acatiste si paraclise?

Putem sa ne rugam si cu cuvintele noastre, dar practica dovedeste ca aceste rugaciuni speciale au prin ele insele o incarcatura spirituala mai puternica. Ele au fost compuse de ierarhi ai bisericii sau chiar sfinti dupa anumite reguli (de compozitie, de continut, de respectare a ierarhiei divine, etc), au fost si sunt rostite de multi credinciosi, fapt ce le confera o eficienta sporita.

Rugaciuni

de admin
Categorie: Rugaciuni

5 răspunsuri la De ce este bine sa citim acatiste si paraclise?

 1. 2
  And spune:

  CE acatist ar trebui sa citesc pentru intelegere in familie?Intelegere cu sotul meu.

  • 2.1
   alma spune:

   Nu stiu sa existe un acatist specializat pe intelegerea intre soti, dar orice acatist citesti are efect in problema ta, daca te daruiesti rugaciunii.
   Pentru ca e postul Maicii Domnului ai putea citi un acatist sau paraclis dedicat ei… e grabnica ajutatoare… dar nu e suficient sa citesti doar cateva acatiste si gata, se rezolva problema… e nevoie sa staruiesti in rugaciune… problemele se rezolva in timp… Cum spunea Iisus, „Cautati mai intai Imparatia lui Dumnezeu si toate celelalte se vor adauga voua” adica omului care se roaga zilnic ii merg toate din plin si din punct de vedere material, si sufletesc, si spiritual… Din pacate, cei mai multi ne rugam doar cand avem probleme, nu ne-am format exercitiul zilnic al rugaciunii…
   Suferinta si problemele apar atunci ne indepartam de Dumnezeu, de sursa Binelui si a Iubirii…
   Primul efect al rugaciunii rostita din inima e ca vei reusi sa iti regasesti pacea interioara, sa-ti schimbi starea de suparare si neliniste… tot ceea ce se intampla in exteriorul nostru e o proiectie a starii interioare… unii recurg la meditatie, la psihoterapie tocmai in scopul de a-si afla linistea interioara, simtind instinctiv ca primul pas spre armonizarea relatiilor cu cei din jur e ragasirea echilibrului interior… insa efectele rugaciunii sunt mult mai profunde… nu as putea sa-ti spun cat ar trebui sa te rogi, depinde de situatie, de persoana… oricum, imediat ce simti ca te cuprinde din nou supararea sau nelinistea, incepe sa te rogi din nou… sufletul tau iti spune cat de des e nevoie sa te rogi… asculta-ti vocea interioara, te va ghida pe drumul cel bun…
   Ti-as recomanda si rugaciunea catre maica Domnului „Sporirea mintii”…

 2. 1
  AURELIA spune:

  CE SCRII SI CUM SE DA ACATIST LA BISERICA?

  • 1.1
   alma spune:

   Acatistul care se da la biserica este o cerere formulata de credincios catre Sfanta Treime, Maica Domnului sau un sfant pe care il rugam sa fie mijlocitor catre Tatal Ceresc pentru: sanatate si iertarea pacatelor, intarirea credintei, luminarea mintii, ferirea de dusmanii vazuti si nevazuti, indepartarea farmecelor si a blestemelor, pace sufleteasca, iubire si intelegere in familie, spor in casa, ferirea de necazuri si suparari, etc”.
   Astea sunt cereri generale, dar se pot face si cereri anume, cum ar fi , reusita in examene sau la serviciu, ajutor pentru a scapa de un viciu, sau daca suntem in conflict cu cineva, cerem ca Dumnezeu sa o lumineze pe persoana respectiva ca sa nu ne mai faca rau…
   La finalul acatistului se multumeste pentru ajutorul primit.
   Fiecare primeste rezolvarea cererilor in functie de credinta, merit si staruinta.
   Se da acatist pe care preotul il citeste pe moment, dar se poate da si acatist pentru 6 saptamani.

  • 1.2
   alma spune:

   Fiecare poate spune in acatist ceea ce doreste cu cuvintele lui, nu sunt reguli stricte, dar bineinteles ca cererea noastra trebuie sa fie in acord cu legile divine… dar chiar si asa, nu cunoastem planurile Tatalui Ceresc, care s-ar putea sa nu coincida cu ale noastre… Dumnezeu stie mai bine ce scop urmareste, nu trebuie sa-i spunem noi ce sa faca. Poate ceea ce dorim noi e spre confortul nostru, dar nu spre folosul nostru spiritual…
   La biserica nu mergem asa cum am merge la un birou de prestari servicii. Dam bani si preotul se roaga pentru noi pentru ca noi nu mai stim cum sa ne rugam, ne-am indepartat de credinta, ne-am pierdut obisnuinta rugaciunii si avem impresia ca rugamintile noastre raman fara raspuns… Ca in orice alt domeniu, si aici e nevoie de consecventa si perseverenta…
   Multi ii cer lui Dumnezeu cutare sau cutare lucru, ca si cum Dumnezeu nu ar sti suferintele noastre sau ca si cum El nu ar sti mai bine de ce avem nevoie. Scopul pentru care am venit pe pamant este evolutia spirituala si adesea suferintele ne ridica, la fel cum succesele pot sa ne coboare, facandu-ne sa devenim orgoliosi si sa ne pierdem smerenia.
   Avem nevoie uneori, pentru a intelege anumite aspecte ale vietii, si de experiente nefericite… Cu cat mai multe sunt incercarile prin care trecem, de le vom birui, ne vom cali psihic si sufleteste, ne vom transforma si vom urma mai indeaproape calea Binelui…
   De aceea, cred ca in acatist ar fi mai potrivit sa scriem: “Doamne, Tu imi stii necazurile si supararile, de aceea imi las toate grijile mele in mainile Tale, ca sa le gasesti rezolvare dupa voia Ta. Iarta-ma pentru toate pacatele mele stiute si nestiute, si ajuta-ma sa-mi intaresc credinta, ca sa nu mai gresesc.
   Iti multumesc pentru toate darurile cu care m-ai binecuvantat. Iti multumesc ca ma aperi si ma inconjuri cu iubirea Ta nesfarsita.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

freeway-aspersive

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.