„Nu confunda dragostea cu delirul posesiei” – Antoine de Saint-Exupery – Citadela

Iubire si spiritualitate

„Nu confunda dragostea cu delirul posesiei” – Antoine de Saint-Exupery – Citadela

“Nu confunda dragostea cu delirul posesiei, care aduce cea mai cruntă suferinţă. Căci, in ciuda părerii comune, nu dragostea te face să suferi, ci instinctul proprietătii, care este contrariul dragostei. Căci iubindu-l pe Domnul, voi colinda drumurile ca sa-l duc si celorlalti oameni. Si nu-l voi reduce la robie. Si voi fi hrănit din ceea ce dăruieşte altora.

Pe cel care iubeşte cu adevărat il recunosc după faptul că nu poate fi lezat. (…) Dragostea adevarată incepe acolo unde nu mai aştepţi nimic in schimb. Iar dacă exerciţiul rugăciunii este atât de important pentru a-i invăţa pe oameni dragostea de oameni, e in primul rând fiindcă nu aşteaptă răspuns.

Dragostea noastră e clădită pe ură, căci voi vă opriţi la femeia sau bărbatul din care vă faceţi o provizie si urâţi, asemenea câinilor care se invârt in jurul hranei, pe oricine trage cu ochiul la ospăţul vostru. Numiţi dragoste acest egoism al ospăţului.

De-abia va fost acordată dragostea, si voi, intocmai ca in falsele voastre prietenii, transformaţi acest dar liber in servitute si robie si, din clipa in care sunteţi iubiţi, incepeţi să vă simţiţi lezaţi. Si vă impuneţi, pentru a aservi mai bine, spectacolul suferinţei voastre. Si desigur suferiţi. Dar tocmai această suferinţă imi displace. Cum as putea, oare, s-o admir?

Desigur, când eram tânăr, mă invârteam ca nebun pe terasa mea, din cauza vreunei sclave fugite, in care-mi citeam vindecarea. As fi ridicat armate ca s-o recuceresc. Si, pentru a o avea, as fi aruncat provincii la picioarele ei, dar Dumnezeu mi-e martor că nu am confundat niciodată inţelesul lucrurilor si nu am numit dragoste, chiar dacă imi punea viata in joc, această căutare a prăzii.

Prietenia o recunosc prin aceea că nu poate fi dezamagită, iar dragostea adevărată prin aceea că nu poate fi lezată.

Dacă vin sa-ti spună: ‘Părăseşte-o pe aceea, căci te degradează…’, ascultă-i cu ingăduinţă, dar nu-ti schimba comportarea, căci cine are puterea de a te leza?

Iar dacă vin să-ti spună: ‘Părăseşte-o, căci toate ingrijirile tale sunt inutile…’, ascultă-i cu indulgenţă, dar nu-ti schimba comportarea, căci ai ales o dată. Iar dacă ceea ce primesti poate fi furat, cine are puterea să-ti fure ceea ce dai?

Iar dacă vin să-ti spună: ‘Aici, ai datorii. Aici, nu ai. Aici, darurile tale sunt recunoscute. Aici, sunt batjocorite’, astupă-ţi urechile in faţa aritmeticii.

Tuturor le vei răspunde: ‘A mă iubi inseamnă, inainte de toate, a colabora cu mine’. Aidoma templului unde numai prietenul intră, dar acela infinit.”

Iubire si spiritualitate

de admin
Categorie: Iubire si spiritualitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.