Despre iubirea neimpartasita – Antoine de Saint Exupery – Citadela (fragment)

Iubire si spiritualitate

Despre iubirea neimpartasita – Antoine de Saint Exupery – Citadela (fragment)

„Dacă dragostea ta nu are speranta să fie impartasita, trebuie s-o păstrezi in tăcere. Ea poate să mocnească in tine, dacă e liniste. Căci ea creează o direcţie in lume, si orice direcţie care-ti permite să te apropii, să te indepărtezi, să intri, să iesi, să găseşti, să pierzi, te inalţă. Căci tu esti cel ce trebuie să traiască. Dar nu există viată daca nici un zeu n-a creat pentru tine linii de forţă.

Dacă dragostea ta nu este impartasita si devine implorare zadarnică pentru o răsplată a fidelităţii tale, si dacă nu ai forţa de a păstra tăcere, atunci, dacă exista vreun medic, mergi la el să te vindece. Căci nu trebuie să confunzi dragostea cu sclavia inimii. Dragostea care se roagă e frumoasă, dar cea care imploră este a unei slugi.

iubire si spiritualitate

Dacă dragostea ta se loveste de absolutul lucrurilor, ca de pildă exilul sau zidul de netrecut al unei mănăstiri, multumeste Domnului dacă aceea pe care o iubesti te iubeste si ea, desi este, in aparenţă, surdă si oarbă. Căci există, pentru tine, o lumină aprinsă in lume. Puţin contează că nu te poţi folosi de ea. Căci cel ce moare in deşert, deşi moare, este bogat cu casa sa indepărtată.

Dacă voi clădi suflete mari si il voi alege pe cel mai perfect dintre ele pentru a-l inchide in zidurile tăcerii, vei spune că nimeni nu va primi nimic de la el. Si totusi, el innobilează intreg imperiul. Oricine trece in depărtare se prosternează. Si asfel iau naştere semnele si miracolele.

Dacă există dragoste pentru tine, desi inutilă, si dragoste din partea ta in schimb, vei păşi in lumină. Căci doar ruga căreia tăcerea ii este răspuns este grandioasă, atunci când divinitatea există.

Iar dacă dragostea ta e impartasita si braţe se deschid pentru tine, roagă-te ca această dragoste să fie salvată de la putreziciune, căci mă tem pentru inimile prea fericite.”

Iubire si spiritualitate

de admin
Categorie: Iubire si spiritualitate

4 răspunsuri la Despre iubirea neimpartasita – Antoine de Saint Exupery – Citadela (fragment)

 1. 4

  nu stiu ce sa zica dar stiu ca eu am o iubire neimpartasita da st ca nu o sa ma las un mic sfat sa nu i spuneti de o data ca va place de el ca va va crede o ciudata

 2. 3
  n-are importanta spune:

  mai copii, mai puneti mana pe cartea de gramatica…. stiti sa scrieti cu ”tz” cu ”sh” dar de cratime n-ati auzit… mama ei de ortografie!!!!!!!…. rushinica!!!!!!!!!!!

 3. 2
  Malinka spune:

  Iubire neimpartashita
  Era o zi frumoasa,noi eram mici,atunci eu prima data lam vazut pe el,si in mine sau trezit niste sentimente de nedescris,,,,,,el locuia la sat,eu la oras….nu neam vazut multi ani….acum am 13 ani,el-15….dupa atita timp lam revazut iarashi….Zimbetul,privirea,vorbele lui,totul ma indragostea de el din ce in ce mai mult…….Ma gindeam la el mereu,shi,odata,lam vazut pe net…El mia scris primul,si asha am vb muult,mult timp…..El flirta cu mine,si in mine sa aprins o flacara a sperantei,credeam ca poate am vreo sansa….A trecut citeva zile,shi eu am aflat ca noi suntem veri dea 2-lea….El stia asta,dar nu stia ca eu il iubesk……Deja ma considera ceea mai buna amica si desigur verishoara…..Imi spunea mie toate secretele si eu eram bucuroasa,pina cind mia povestit ca el in ziua aceea a vazut o fata,si ei sunt impreuna….ii spuneam ca sunt bucuroasa,dar eu plingeam………Ma durea sa il vad cu ea…..Azi,marti,data de 8,iam spus ca ma simt rau….el ma intreba de ce,de ce pling…………..pina cind iam spus ca il iubesk………el mia scris un banal mesaj:” sincer am observat asta de la inceput
  dar nu am vrut sa iti arat asta,ar fi o greseala sa fim impreuna,imi pare rau”………..Eu ma asteptam la asa ceva,caci el imi dadea semne…..iam spus ca nu mai vreau sa vb cu el,si ca e ultima data cind i mai scriu………el nu era de acord,vroia sa raminem ca tot timpul prieteni,dar eu nu as putea face asta…………Ma doare aceea ca mam indragostit de el,si as fi vrut sa nul intilnesk niciodata…..dar cred ca am facut bine ca iam spus adevarul ce simt………

 4. 1
  dn spune:

  prea frumos.prea adevarat..cred=((:-<:((

  ^_^

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.