Certitudine sau hazard?

Horoscop sentimental

Certitudine sau hazard?

Nici un fenomen nu poate fi prezis in mod cert, ci doar in termeni de probabilitati. Din acest motiv, astrologia nu poate fi o stiinta exacta, lucru valabil si pentru aproape toate stiintele naturii, conform ultimelor descoperiri stiintifice. Incredibil, dar adevarat!

Ultimele descoperiri din fizica cuantica impun ideea ca realitatea nu poate fi inteleasa decat in cadrul unei viziuni probabilist – statistice. Altfel spus, nici un fenomen nu poate fi prezis in mod cert, nici o predictie nu este posibila asupra unui eveniment luat izolat, ci numai asupra unei multimi cat mai numeroase de evenimente de acest fel.

Dupa ce teoria relativitatii fusese confirmata de testele experimentale, paradoxul EPR (Einstein – Podolsky – Rosen ) si teorema lui Bell zdruncina din nou convingerile oamenilor de stiinta. (Pentru a intelege mai bine ideile expuse in continuare, ar fi util sa cititi mai intai articolul “Spirit si materie”)

Daca predictiile mecanicii cuantice sunt exacte, atunci considerand doua particule aflate in interactiune si ulterior separate, daca masuram starea primei particule, determinam si starea celei de-a doua, desi interactiunea fizica intre ele nu mai este posibila, ele fiind separate.

Intrebare : cum „afla ” cea de-a doua particula de schimbarea celei dintai? Daca aceasta ii trimite un semnal energetic, intrucat schimbarea este instantanee, inseamna ca exista viteze mai mari decat cea a luminii.(!) Acest fapt contrazice teoria relativitatii a lui Einstein.

***

Pornind de la aceasta constatare, teorema lui Bell afirma ca predictiile mecanicii cuantice sunt ireconciliabile cu independenta rezultatelor a doi cercetatori, care sunt separati in spatiu-timp si aleg in mod independent conditiile propriei lor experiente. Adica, daca doua particule s-au aflat vreodata in contact, atunci – chiar daca ele sunt pentru totdeauna separate – orice modificare a uneia dintre ele este insotita instantaneu de o modificare a celeilalte.

Pornind de la efectul EPR ( comunicarea instantanee intre doua particule) fizicianul francez Olivier Costa vede in acesta o posibila explicatie a fenomenelor telepatice.

S-a incercat sa se dea o explicatie acestor fenomene de comunicatie prin intermediul notiunii de „camp”. Daca la inceput se credea ca aceste campuri sunt rezultatele emisiei de particule, ulterior s-a demonstrat ca particulele materiale nu sunt altceva decat cuante de energie, apartinand diferitelor campuri . S-a ajuns astfel la Campul cuantic al materiei. Orice camp este purtatorul unei informatii. Desi el este invizibil, noi putem sa-i observam efectele.

Sa incercam sa privim putin mai departe pornind de la acest rezultat. Daca Energia de origine cosmica se actualizeaza sub forma de Campuri, si acestea din urma se organizeaza la randul lor luand forma Materiei, putem oare sa mai negam existenta unei Inteligente Organizatoare ?

Ca o numim Fiinta Suprema, Divinitate, Allah sau Dumnezeu, nu are nici o importanta. A pune pe seama „hazardului ” existenta lumii si modul ei de alcatuire inseamna sa negam insasi evidenta: existenta unui „pattern” (model) absolut si universal, altfel spus unitatea lumii in diversitate. Orice entitate nu este altceva decat manifestarea acestui model divin.

Nimic din ceea ce se petrece in Univers nu este intamplator, afirma initiatii. Hazardul nu exista. Asa cum nici coincidentele nu sant intamplatoare. „Hazardul” este doar un cuvant inventat de oameni pentru a-si ascunde propria necunoastere si neputinta.

Horoscop sentimental

de admin
Categorie: Horoscop sentimental

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.