Spirit si materie

Horoscop sentimental

Spirit si materie

Chiar daca nu ati fost niciodata atrasi de fizica, iar fizica cuantica vi se pare o disciplina greu digerabila, n-ar strica totusi sa parcurgeti materialul de mai jos, care incearca o trecere in revista a catorva descoperiri extraordinare.

Nu vom intra in amanunte, vom formula doar cateva concluzii la care au ajuns oamenii de stiinta, concluzii ce dovedesc ca pe masura ce cunoasterea inainteaza, se produce o apropiere din ce in ce mai mare intre stiintele naturii si stintele esoterice, una dintre acestea fiind si astrologia.

Biofizica a demonstrat existenta unui tip de camp, care nu se supune legilor electromagneticii. Aceasta informatie despre un camp unic poate fi regasita si in textele vedice, budhiste, babiloniene si chaldeene.

Astrologia moderna considera ca acest camp unic- intuit si de Einstein , care a incercat sa-l inglobeze intr-o teorie stiintifica, “teoria unificata a campurilor “ – interfereaza cu campul uman. In consecinta, influentele planetare asupra vietuitorilor Pamantului ar fi de natura energetica, fapt sustinut si de astrologie.

Exista indubitabil si fenomene inca neelucidate, care se produc la nivele mai subtile. Oamenii nu poseda inca instrumente pentru a le masura, dar nici nu le pot nega, atata timp cat efectele lor sunt vizibile.

***

In prezent fizicienii au inceput sa atace si sa redefineasca notiuni dintre cele mai comune, cum ar fi Timpul, Miscarea, Energia sau Spatiul. Ori pe aceste notiuni este construita toata fizica de astazi.

Noile descoperiri ale fizicii au zdrobit conceptiile lui Descartes, Newton, etc. care isi inchipuiau ca traim intr-o lume in care toate obiectele sunt separate (conceptul separabilitatii), ca orice fenomen este determinat de o cauza (principiul cauzalitatii), ca lumea in care traim este determinista ( guvernata de legi de nezdruncinat) si ca timpul se scurge in mod liniar.

Schimbarile de paradigma din stiinta nu au reusit – din pacate – sa produca schimbari radicale si in modul de gandire al majoritatii oamenilor, care inca mai raman tributari gandirii carteziene.

Teoriile clasice ale fizicii pareau inatacabile atunci cand au fost formulate si demonstrate, dar teoria relativitatii a lui Albert Einstein a dovedit ca aceste teorii sunt valabile numai pe Pamant, ca in spatiul cosmic nu mai pot fi aplicate aceleasi reguli de calcul.

Relatia matematica descoperita de el E = mc**2 demonstra ca masa creste odata cu cresterea vitezei de deplasare si ca Energia si Materia constituie intr-un anume fel aceeasi realitate identica. Materia poate deveni Energie, asa cum Energia la randul sau poate deveni Materie. Conform acestei teorii, cea mai mare viteza este viteza luminii, notata in formula cu „c”.

***

Conceptia atomista asupra lumii sustinea ca materia este alcatuita din atomi, un fel de particule elementare si indivizibile . Dar ulterior fizicienii au descoperit ca atomul nu era atat de indivizibil pe cat se credea, fiind la randul sau alcatuit din subparticule: electroni, protoni, neutroni.

Apoi este descoperita radioactivitatea. Se ajunge la divizarea particulelor pana la ultima subparticula, numita „cuanton”. Ultima pe care o putem cat de cat cunoaste.

Devine din ce in ce mai evident ca Universul nu mai poate fi descris ca o imensa masinarie formata din multiple obiecte, ci ca un tot indivizibil si dinamic.

In 1900 Max Planck descoperea ca energia este emisa in „pachete” pe care le denumeste „cuante”. El gaseste chiar numarul constant (constanta h a lui Planck) care permite calculul energiei continute in fiecare cuanta.

In 1803 Young demonstrase ca lumina era un fenomen ondulatoriu (deci o unda), dar in 1905 Einstein ajunge la concluzia ca raza de lumina este discontinua, o succesiune de particule (corpusculi) de energie, pe care le numeste „fotoni”. Apare in mod firesc intrebarea : ce este lumina ? Unda sau particula (deci materie )? – facandu-se o distinctie neta intre aceste doua notiuni.

Ulterior Davisson si Gelmer dovedesc ca orice unda este si corpuscul, si orice corpuscul este si unda. Dar Werner Heisenberg a stabilit ca nu se poate masura simultan cu exactitate si unda, si particula. (Principiul indeterminarii al lui Heisenberg ).

Experimentele de laborator au demonstrat ca cercetatorul poate decide, prin forta alegerii, devenirea undei sau a particulei. Daca decide sa masoare particula, ceea ce masoara se va comporta ca o particula. Daca insa decide sa studieze caracteristicile undei, ceea ce masoara se va comporta ca o unda.

***

In concluzie, materia nu este decat „tendinta de a exista”. Alegerea omului ii determina devenirea. Ea nu este decat o „stare nedeterminata” si gandirea omului (cercetatorul – in cazul nostru) o face sa se actualizeze si sa capete forma aleasa de cercetator. Materia, la nivel subatomic, ia forma dictata de gandul nostru!

Aceasta concluzie la care au ajuns fizicienii este cu adevarat extraordinara si revolutionara. Ea este o dovada a preponderentei spiritului in raport cu materia . Si ne face pe noi oamenii sa ne simtim ca niste mici Dumnezei, pentru ca posedam o capacitate de care nici nu aveam habar.

Poate ca la aceste capacitati se refera textele biblice, conform carora omul a fost creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Suntem niste mici creatori si avem puterea de a modela realitatea si lumea materiala in care traim in functie de decizia noastra. Si mai tulburator este faptul ca nici macar nu stim ce potential urias zace in fiecare dintre noi.

Horoscop sentimental

de admin
Categorie: Horoscop sentimental

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

overappreciative-amenorrheal

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.