Legea liberului arbitru

Horoscop sentimental

cum actioneaza legea liberului arbitru

Legea liberului arbitru

Fizica cuantica introduce un nou concept, care vine sa rastoarne tot ceea ce se credea pana acum despre lumea materiala in care traim, acela de „fiinta participanta”. Sa incercam sa intelegem mai exact ce inseamna acest lucru si cat de revolutionara este aceasta notiune noua din fizica subatomica. Este poate un prim pas pe calea “impacarii” stiintei cu religia, in particular cu astrologia, care imprumuta din caracteristicile ambelor , in incercarea de a explica lumea in care traim.

In 1803 Young demonstrase ca lumina era un fenomen ondulatoriu (deci o unda), dar in 1905 Einstein ajunge la concluzia ca raza de lumina este discontinua, o succesiune de particule (corpusculi) de energie, pe care le numeste „fotoni”. Apare in mod firesc intrebarea : ce este lumina ? Unda sau particula (deci materie )? – facandu-se o distinctie neta intre aceste doua notiuni.

Ulterior Davisson si Gelmer dovedesc ca orice unda este si corpuscul, si orice corpuscul este si unda. Dar Werner Heisenberg a stabilit ca nu se poate masura simultan cu exactitate si unda, si particula (Principiul indeterminarii al lui Heisenberg ). Experimentele de laborator au demonstrat ca cercetatorul poate decide, prin forta alegerii, devenirea undei sau a particulei. Daca el decide sa masoare particula, ceea ce vrea el sa masoare se va comporta ca o particula. Daca insa decide sa masoare unda, va putea aprecia calitatile undei, pentru ca ceea masoara se comporta ca o unda.

horoscop astrologie

Fapt surprinzator pentru cei inchistati in gandirea materialista, s-a demonstrat stiintific ca materia nu este altceva decat „tendinta de a exista”. Alegerea omului este cea care ii determina devenirea. Ea nu este decat o „stare nedeterminata” si gandirea omului (cercetatorul – in cazul nostru) o face sa se actualizeze si sa capete forma aleasa de cercetator, unda sau corpuscul.

Extrapoland, nu se poate sa nu ne intrebam : Este posibil ca Universul sa existe prin simpla alegere a celor care participa la el? Si astfel, incercand sa dam un raspuns, ideea de „liber arbitru” isi face loc in mintea si sufletul nostru. Liberul arbitru se refera la libertatea de a decide ce vrem sa facem cu viata noastra. Divinitatea ne-a inzestrat cu acest dar.

Insa aceasta libertate nu este absoluta. Cum nici in societate nu dispunem de o libertate fara limite. Trebuie ca prin actele noastre sa nu lezam libertatea celorlalti. Altfel spus, beneficiem de o libertate limitata de respectarea anumitor reguli, pe care le-a stabilit societatea. Pentru ca societatea trebuie sa functioneze ca un tot organic, ca un sistem.

Fiecare element al acestui sistem este important. O schimbare in starea unui element afecteaza sistemul in intregime. Daca aflam prin mass-media ca s-a incalcat un drept fundamental al omului – sa zicem dreptul la viata – toata lumea este profund indignata. Aproape ca ne identificam cu acea persoana, cu drama ei. Simtim ca ceea ce s-a intamplat cu acel om ni se poate intampla si noua intr-o buna zi.

In consecinta, daca societatea nu intervine prin institutiile sale pentru a remedia situatia, ne simtim datori sa protestam, sa iesim in strada, sa ne manifestam dezaprobarea. Incercam sa reparam o anomalie aparuta in acest sistem. (Vorbesc aici de un caz ideal, in realitate nu toti oamenii se identifica cu suferinta aproapelui).

Tot astfel, la baza alcatuirii Universului stau o serie de legi instituite de Fiinta Suprema. Noi avem libertate de miscare (deci liber arbitru), dar in limitele impuse de legile divine. Daca incalcam o lege, vom suporta consecintele ei.

horoscop astrologie

Similar, daca sarim dintr-un copac inalt, imprudenta s-ar putea sa ne coste. Ne putem lovi sau chiar ne putem rupe un picior. Ne suparam in acest caz pe cineva? Ar fi absurd sa ne suparam pe gravitatie. Nu putem sa ne suparam decat pe noi, pentru ca am dovedit nechibzuinta. Pentru ca intelegem cauza si efectul si legea care actioneaza ( legea gravitatiei) explicatia rationala este suficienta ca sa acceptam ce ni s-a intamplat, doar din vina noastra.

Din pacate, nu la fel stau lucrurile daca ne confruntam cu o boala necrutatoare sau cu o situatie dificila de viata. Daca suntem necredinciosi, afirmam ca „viata e nedreapta”. Daca suntem credinciosi simtim ca Dumnezeu nu ne iubeste indeajuns si ne revoltam impotriva Divinitatii, ne simtim neindreptatiti.

De ce facem asta? Pentru ca ne scapa sensul ascuns a ceea ce ni se intampla. Nu stim ca acea situatie dificila din viata noastra (efectul) are o cauza . Nu cunoastem care este scopul, finalitatea ei. Nu vedem ca raul este de fapt in noi si nu in afara noastra.

Pe Newton, experienta cu marul care i-a cazut in cap l-a jutat sa inteleaga gravitatia. La fel ne poate ajuta si pe noi experienta de viata, intamplarile prin care trecem, placute sau neplacute, sa intelegem legile care guverneaza Universul.

Cum putem scapa de nemultumiri si suferinta? Respectand legile divine. Dar ca sa le respectam, trebuie sa le cunoastem si mai ales sa le intelegem necesitatea.

Astrologia ne poate ajuta sa traim in acord cu legile divine. Legea Karmei si cea a liberului arbitru – odata constientizate – ne vor arata ca lumea in care traim este dreapta si Fiinta Suprema este esenta justitiei si adevarului.

Astrologia este doar o posibila cale de cunoastere – una din multe altele – care ne poate arata drumul drept si ne poate ajuta sa intrezarim „Lumina de la capatul tunelului”.

Horoscop sentimental

de admin
Categorie: Horoscop sentimental

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

tawse-referenced

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.