Legea karmei si reincarnarii

Horoscop sentimental

legea karmei si reincarnarii

Legea karmei si reincarnarii

„Toate sufletele umane trec prin vieţi succesive… Oare câte întrupări consumă sufletul promis Cerului înainte de a reuşi să înţeleagă preţul liniştii şi al solitudinii, ale căror stepe înstelate constituie fundamentul lumilor spirituale?” (Balzac)

Conform noilor concluzii formulate de stiinta, ideea existentei unui univers obiectiv este incompatibila cu legea cauzelor locale. Cu alte cuvinte ceea ce se petrece intr-un anumit loc nu este in mod obligatoriu datorat fenomenelor inconjuratoare, dar poate fi in legatura cu fenomene indepartate, atat in spatiu, cat si in timp.

Daca reusim sa cuprindem cu mintea intelesul adanc al acestei constatari la care a ajuns stiinta, atunci legea Karmei si a reincarnarii nu ne mai apare ca o aberatie, ci ca o posibilitate, deloc de neglijat, pentru ca ea ne poate oferi raspunsul la o serie de intrebari esentiale.

Legea Karmei si a reincarnarii care – in paranteza fie spus, nu este contrazisa de Biblie, nici de o parte din Bisericile din trecut – ne ofera o explicatie perfect logica privind locul si rolul Omului in Univers. Daca vom incerca sa intelegem aceasta lege, si cu ratiunea si cu sufletul, vom putea accepta ideea unui Univers vazut ca un sistem, in care nimic nu este intamplator, un Univers fundat pe notiunile de Adevar, Frumos si Dreptate.

Legea Karmei si a reincarnarii este una din premisele de la care porneste astrologia. Fara acceptarea acestei legi nu putem sa intelegem astrologia decat la un nivel superficial, care nu ne ajuta prea mult in devenirea noastra. Legea ne releva ratiunea si scopul trecerii noastre pe acest pamant, cat si faptul ca – in esenta – suntem nemuritori.

Ne intrupam pe acest pamant pentru a experimenta lucruri noi, pentru a invata si a ne reaminti cine suntem de fapt, o entitate prin care se manifesta insasi Divinul. „Caci Eu si Tatal , una suntem.”

Ar fi absurd sa credem ca o singura existenta ne-ar fi de ajuns pentru a dobandi „iluminarea” , pentru a ne proiecta spre „Nirvana” sau „Imparatia Cerurilor”, cum vrem sa-i spunem. E suficient sa ne privim si sa vedem cat suntem de imperfecti, cat suntem de departe de ceea ce reprezenta Iisus, ca ideal al devenirii noastre. Dar in acelasi timp ce urias potential zace in noi, inca nedescoperit si nevalorificat.

Dar – se poate obiecta- ce anume poate dovedi continuitatea acestei entitati spirituale (care este omul) prin numeroase existente succesive, din moment ce el isi pierde memoria? Dar la fel de bine am putea replica: ce anume dovedeste identitatea noastra din starea de veghe daca ne raportam la cea din timpul somnului? Starea de somn adanc in care ne cufundam adeseori este la fel de inexplicabila ca si moartea. In timpul somnului, ne-am aflat in alt mediu si am trait alta existenta. Uneori parca nici nu ne regasim in visele noastre, facem lucruri pe care in starea de veghe nu le-am face niciodata. Parca am avea doua constiinte si doua vieti alternative, total deosebite. In mod analog, sufletul omului trece intre incarnare si viata spirituala – intre Pamant si Cer – evoluand continuu, prin trairea unor noi experiente.

Dar in fiecare noua incarnare, pierderea memoriei existentelor precedente nu este totala. O dovedesc impulsurile tainice, patimile, presimtirile, intuitiile pe care le avem, ca sa nu mai vorbim de senzatiile de „deja vu”. Sau talentele cu care ne nastem si pe care nu le „primim” prin gratia divina, cum cred unii. Ele au fost dobandite prin efort propriu,intr-o viata anterioara, in care ne-am format respectivele calitati sau deprinderi. Acum le redescoperim in noi. Ele exista in stare latenta, trebuie doar scoase la iveala si activate.

Multe din achizitiile existentelor anterioare le putem dezvolta si in viata actuala.Fiecare dintre noi a trait franturi de senzatii parca dintr-o alta viata sau „flash – uri”, care ne fac sa trecem prin stari stranii, inexplicabile.

Cum altfel am putea explica o obsesie care ne urmareste toata viata sau statornicia pentru o idee ce ne strabate intreaga existenta, daca nu prin achitarea unei datorii Karmice sau necesitatea de a duce la indeplinire o misiune? Aceasta misiune constituie scopul reincarnarii in actuala viata si inconstientul nostru – in care sunt acumulate o mare parte din achizitiile noastre anterioare – contine aceasta informatie. Din inconstient ne parvin periodic semnale, in starea de veghe sau somn, care ne avertizeaza si incearca sa ne readuca pe drumul drept, daca cumva am ratacit calea.

Succesiunea vietilor urmeaza o ordine interioara implacabila. Fiecare existenta are o logica a sa proprie si destinul sau special. Succesiunea de vieti si morti urmeaza o lege mai generala numita de catre brahmani si budhisti Karma . Conform acestei legi, actiunile unei vieti se rasfrang fatal in viata urmatoare. Omul se va naste cu acele instincte si caracteristici (calitati sau defecte) pe care singur le-a dezvoltat in incarnarea precedenta.

Karma ar fi deci efectul, cauza se afla in actiunile existentei sau existentelor anterioare. O problema care apare aici si care ne impiedica sa sesizam legatura de cauzalitate care exista intre actiunile proprii si destin, este decalajul foarte mare – in timp si spatiu – care exista intre fenomenul cauza si fenomenul efect. In plus, peste existentele anterioare se asterne valul uitarii. De aceea putem trai in mod eronat cu impresia ca Divinitatea a fost excesiv de darnica cu unii, care se bucura de talent, bogatie sau onoruri, si extrem de nedreapta cu altii care duc o viata penibila, marcata de lipsuri si nenorociri de tot felul. Acest lucru ar contravine ideii ca Fiinta Suprema este esenta adevarului si justitiei.

Daca nu gasim o explicatie logica a ceea ce se intampla cu noi si cu viata noastra, a piedicilor care par ca ne urmaresc la tot pasul, riscam sa fim din ce in ce mai debusolati si chiar sa ne pierdem mintile. Dogmele Bisericii nu mai satisfac pe omul modern, la care nevoia de logica a devenit a doua sa natura. Chiar daca acceptam ca pe un postulat – impus de dogma – ideea ca Inteligenta Cosmica nu poate fi cuprinsa de mintile noastre limitate, ne dorim totusi sa cunoastem macar o parte din Adevar, care sa ne ajute sa intelegem si sa ne putem continua existenta in concordanta cu legile Cosmosului.

Iisus afirma: Eu sunt „Calea, Adevarul si Viata”, propunandu-ne sa urmam legile iubirii si calea sacrificiului prin iubire. Astrologia poate fi si ea un mijloc care sa ne ajute sa gasim aceasta cale a iubirii, pentru ca prin intermediul ei ajungem sa intelegem – si cu mintea si cu sufletul – ca Iubirea este cea mai mare forta din Univers, ca tot ce ni se intampla este just, ca experienta dobandita in existentele noastre in trup sunt absolut necesare elevarii spirituale si ca depinde numai de noi, daca mergem pe calea dreapta a iubirii si armoniei, sau alegem un drum ocolit, plin de experiente penibile si marcat de suferinta. Aceasta libera alegere ne apartine, conform unei alte legi , legea liberului arbitru.

Conform legii Karmei si reintruparii, fiecare existenta este rasplata sau pedeapsa precedentei. Daca este vorba de pedeapsa, sa remarcam ca ea este o consecinta a propriei noastre alegeri, a incalcarii legilor divine. O viata de criminal va avea ca efect o existenta ulterioara de ispasire, pe care sufletul inferior o va rabda. O viata nedesavarsita va fi urmata de una plina de incercari, pe care individul va trebui sa le depaseasca. O viata traita in acord cu planurile divine va determina o misiune de indeplinit in viata ulterioara. Iar o viata traita in deplin acord cu legile Cosmosului va conduce catre o incarnare in care omul va avea de dus la bun sfarsit o misiune creatoare. O entitate superioara care a rupt lantul reincarnarilor, nu va mai fi obligata sa reia o viata pamanteana, dar ea poate alege acest lucru in mod deliberat pentru a indeplini o misiune, doar din devotament fata de binele comun.

Pe masura ce omul urca pe treptele evolutiei, observam ca el obtine o libertate mai mare (altfel spus un liber arbitru mai mare). Si e firesc sa fie asa. O societate functioneaza normal numai daca are la baza respectarea anumitor norme sau reguli, de catre toti membrii societatii. Altfel s-ar instala haosul. Normele sociale sunt de mai multe feluri : juridice, etice, morale, religioase, etc. Un om care se gandeste la binele comun se simte mai liber, pentru ca este in deplin acord cu aceste norme, ele i se par juste.

Un altul care este manat de interese egoiste va dori sa fure pentru a trai mai bine, sa agreseze sau sa ucida pentru a scapa de o persoana care i se pare incomoda, sa-si satisfaca anumite placeri fara a tine seama ca ar putea sa provoace traume altei persoane. Acest individ inferior nu va da de cele mai multe ori curs liber acestor porniri, care vin din launtrul sau, de teama pedepsei. Dar in acelasi timp el va simti acut constrangerea, se va simti prea putin liber.

Legea Karmei si legea liberului arbitru sunt legi instituite de Divinitate pentru buna functionare a Universului. Si la aceasta scara lucrurile se petrec in mod similar ca si in societate. Aceste legi sunt compatibile cu ideea unui Univers in care incap notiunile de Adevar, Frumos si Dreptate.

Entitatile evoluate vor pastra in memorie constiinta de necontestat a vietii spirituale si chiar isi vor reaminti vietile lor pamantesti. Este vorba aici de o serie de informatii care nu sunt accesibile oricui, ci numai celor elevati. Este ca si cum in Univers ar exista o uriasa banca de date la care nu oricine poate avea acces. Ca si cum informatia ar fi protejata de cei care ar putea-o folosi in scopuri destructive. Asa cum sunt protejate armele de distrugere in masa de cei care ar putea declansa o adevarata catastrofa colectiva. Aceste minti distructive exista, asa cum exista si minti luminate care actioneaza doar pentru binele comun. Savantii care au colaborat la dezvoltarea fizicii atomice nu s-au gandit probabil decat la descoperirea unei noi forme de energie care sa rezolve problemele energetice de pe Terra. Din pacate descoperirile lor au dus si la constructia bombei atomice. Iata cum informatia poate ajuta, dar poate aduce si mari deservicii umanitatii.

De aici rezulta necesitatea ca anumite informatii sa nu fie la indemana oricui. Nu degeaba au existat in trecut societati secrete, in care cunoasterea era permisa doar initiatilor. Asa cum si astrologia nu era inainte permisa oricui; ea a fost mult timp interzisa de Biserica, probabil ca nu intamplator. Informatia poate face mai mult rau decat poate ajuta, daca persoana nu este pregatita pentru a o primi. Si , in particular, informatia care ne parvine pe calea astrologiei are „capcanele ei”, dar despre asta vom vorbi ulterior mai pe larg.

Conform legendei, lui Gautama Buddha i s-a dezvaluit in extazele sale firul existentelor trecute. Si in zilele noastre sunt destui oameni care isi amintesc reincarnarile anterioare. Exemplele pot fi gasite de catre cei care vor sa aprofundeze acest subiect in literatura de specialitate, in cartile de esoterism sau in scrierile serioase in care se vorbeste despre o serie de fenomene, numite „paranormale”. Spun „serioase” pentru ca din pacate in prezent suntem asaltati de un bombardament de informatii diverse pe aceasta tema si devine din ce in ce mai greu sa selectam informatiile de valoare de cele lipsite de valoare. Nu pot decat sa sfatuiesc pe oricine sa citeasca mai intai marile carti ale omenirii provenind atat din cultura orientala – din pacate prea putin cunoscuta in Occident – cat si cele din propria noastra cultura. Dupa ce isi vor fi format acest fundament solid, cei interesati vor putea sa citeasca critic orice carte care pune in discutie subiecte referitoare la tainele Universului.

O tehnica folosita uneori in psihologie – desi multi nu o recomanda, considerand-o periculoasa – este regresia hipnotica. Psihologul porneste de la premisa ca o anumita stare psihica patologica ( o fobie spre exemplu ) are drept cauza o trauma traita anterior si de care subiectul nu-si mai aminteste. Regresia hipnotica – asistata de psiholog – permite subiectului sa faca o intoarcere in timp , in transa hipnotica fiind, si sa-si aminteasca ce eveniment i-a provocat fobia respectiva.

S-a observat la unii subiecti aflati in stare de hipnoza, ca acestia vorbeau despre experiente traite anterior, pe care le localizau in trecut, in antichitate sau in Evul Mediu, sau in perioade mai recente. Ei aduceau o serie de informatii care nu aveau nici o legatura cu ceea ce traisera ei in viata prezenta. Ulterior aceste informatii au fost comparate cu ceea ce se stia despre o anumita epoca trecuta si s-a dovedit ca ele erau de o uimitoare exactitate. Au fost si situatii in care subiectul, in timpul transei hipnotice , vorbea o limba straina pe care in actuala viata nu o invatase. Aceste lucruri le-am reamintit aici doar, pentru ca ele pot aduce dovezi in sprijinul teoriei reincarnarii. Cei care doresc sa cunoasca mai multe, pot consulta carti care trateaza acest subiect pe larg.

Fiecare existenta a omului este marcata de sustinerea unor lupte, de luarea unor decizii si de suportarea unor consecinte. Entitatile care urmeaza calea ascendenta a binelui, pot ajunge la deplina constienta a binelui si a raului. Exista pe scara evolutiei un „punct critic” (termenul este imprumutat din fizica ) dincolo de care se rupe lantul reincarnarilor si entitatea trece intr-o noua stare, numita „Rai” de catre religia crestina sau „Nirvana” de catre cea buddhista.

Similar, si pe calea descendenta a raului exista un „punct critic” dincolo de care nu se mai afla cale de intoarcere spre Lumina. Sufletul pervers se va cufunda din ce in ce mai mult in materialitate , in abisul Intunericului, devenind demon si monada sa indestructibila va fi silita sa reinceapa evolutia. Fiinta o va lua de la capat, urcand calea evolutiva. Ea va trece prin existente penibile si nenumarate, dandu- i-se alta sansa de a urca spre Lumina. Acesta stare teribila reprezinta „Iadul”, in acceptiune crestina. Sa nu ni-l imaginam ca pe un loc de sub pamant in care oamenii sunt supusi la torturi si fierti in cazane cu smoala. Aceasta descriere este doar simbolica si ea sugereaza suferinta teribila prin care trece fiinta care nu a urmat cursul firesc al evolutiei. „Iadul” asa cum este descris de stiintele esoterice este la fel de teribil, dar mult mai logic.

Din perspectiva acestei legi, Dumnezeu nu ne mai apare ca fiind nemilos si razbunator, asa cum este infatisat in Vechiul Testament. Dimpotriva, sesizam justetea legilor divine ce guverneaza lumea.

Legea Karmei raspunde nevoii noastre de logica. In plus, ea ne arata de ce nu putem sa identificam credinta cu „frica de Dumnezeu”, atat de propovaduita si astazi de unii reprezentanti ai Bisericii. Poate ca aceasta sintagma are o valoare practica, si ii impiedica pe unii oameni sa greseasca de frica pedepsei divine, in cazul in care s-ar sustrage pedepsei oamenilor. Dar atata timp cat ne ferim sa gresim de frica pedepsei, inseamna ca nu am inteles esenta a ceea ce suntem si care este scopul existentei noastre pe acest pamant. Nu am dobandit inca „constienta” binelui si a raului, care este o forma de cunoastere deopotriva a Mintii, a Sufletului si a Spiritului.

Credinta inseamna actiune constienta pe calea evolutiei, in deplina conformitate cu planurile divine, dar inseamna in primul rand cufundarea in acest imens ocean de iubire si Lumina, reprezentat de Fiinta Suprema.

Legea Karmei – combatuta sau acceptata de institutia Bisericii – este in prezent din ce in ce mai mult cunoscuta de omul occidental, desi ea are drept sursa textele sacre apartinand culturii Orientului. Ea pare sa fie din ce in ce mai mult acceptata ca fiind viabila, intrucat omul actual din Occident reactioneaza mai mult la forta argumentului. Pentru oriental Karma este asimilata prin traditie, ca ceva natural, in firea lucrurilor.

Horoscop sentimental

de admin
Categorie: Horoscop sentimental

3 răspunsuri la Legea karmei si reincarnarii

 1. 2
  Oana e spune:

  Eu am 21 de ani…cred in Dumnezeu dar de ceva timp am incercat sa imi explic unele lagune pe care le am in legatura cu ce se intampla in viata mea…asa am ajuns sa studiez notiunea de „karma” am citit intreg articolul si mi se pare fascinant…am deseori momente de deja-vu si incerc sa analizez aproape de fiecare data visele din timpul noptii si sa incerc sa imi corectez greselile facute cu ceva timp in urma…cercetand propria karma am aflat că intr-o viata anterioara am fost bancher sau camatar si am neglijat familia poate de aceea acum am un copil insa si o placere inexplicabila de a avea bani si putere

 2. 1
  iuliana spune:

  Buna!Sunt placut surprinsa si foarte multumita de de ce am citit. Ce bine ca se ocupa persoane pregatite si abilitate in acest domeniu, sper.Este cert ca acum domina neincrederea mai mult ca oricind si credeti-ma ca am 57 de ani. Trimiteti-mi articole gen ca le savurez credeti-ma, Cordial salut.

  • 1.1
   dedragoste spune:

   Multumim pentru aprecieri, stimata doamna! Doar generatia dvs are rabdare sa citeasca un articol asa de lung…
   Pentru ca aceasta pagina e prea putin vizitata, am renuntat sa postam si alte articole similare… poate ca ne vom reconsidera parerea, daca vor mai fi si alte cereri…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

bangalay-uneminent

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.