Astrologia – stiinta sau mistificare?

Horoscop sentimental

Astrologia – stiinta sau mistificare?

Putini oameni cred cu adevarat in astrologie. Si totusi, aproape toata lumea se uita in ziar, asculta la radio sau la televizor „prezicerile” din dreptul zodiei sale. Sau cel putin stie in ce zodie s-a nascut. Fiecare a primit intr-un fel sau altul suficiente informatii despre ce inseamna zodiile pentru a-si face in sinea sa o cat de mica, pe atat de ascunsa iluzie.

Astrologia este un domeniu destul de vag la prima vedere, dar trebuie tinut cont ca ea are o vechime de mii de ani. O activitate care a marcat atatea generatii – deci a trecut proba timpului – nu poate fi privita cu atata usurinta, fara riscul de a cadea in eroare.

Este foarte greu de clasificat astrologia pentru a vedea ce loc ocupa ea in cadrul activitatilor omenesti. Nu indeplineste toate caracteristicile unei stiinte pentru a putea fi catalogata ca atare.

Unul din criteriile fundamentale ale unei stiinte este obiectivitatea, adica proprietatea ca un experiment, in conditii identice, cu cercetatori diferiti, sa conduca la acelasi rezultat.
Ori in astrologie pot aparea diferente semnificative chiar intre interpretarile astrologilor in cea ce priveste acelasi eveniment.

La fel, un alt criteriu necesar pentru a fi o stiinta este falsificabilitatea, adica teoria trebuie astfel formulata, incat afirmatiile sa poata fi infirmate prin experiment. Aici, astrologia se apropie mai mult de religie, prin adoptarea unor „adevaruri” aproape dogmatice.

Pe de alta parte nu poate fi nici apropiata de religie in cea ce priveste criteriile principale dupa care se socoteste a fi ceva drept religie. Religia reprezinta credinta in supranatural, sacru sau divin si codul moral cu practicile si valorile asociate cu aceasta credinta. Pe cand astrologia poate fi cel mult asociata „doar intr-o oarecare masura” si doar cu „anumite” religii sau credinte religioase.

Unii sunt tentati sa considere astrologia drept „pseudostiinta”, pentru ca ea indeplineste numai o parte din criteriile care ar putea sa o faca recunoscuta ca stiinta.

Dar astrologia se apropie foarte mult de alte stiinte previzionale, cum ar fi psihologia sau sociologia. Si acestea din urma au intampinat dificultati in recunoasterea statutului lor de stiinte. Spre deosebire de stiintele naturii, nu se poate vorbi de “certitudini” atunci cand se face o predictie a unui eveniment sociologic sau psihologic, ci de “probabilitatea” ca un eveniment sa aiba loc. Eroarea maxima acceptata este de 5%, or in astrologie eroarea este mult mai mare.

Au existat oameni care s-au folosit de statistica si au ajuns la concluzia ca predictiile astrologice au probabilitati care variaza intre 60% si 90%, de la caz la caz. Aceste cifre vorbesc de la sine. Daca astrologia ar fi o simpla speculatie, probabilitatea ca un eveniment sa aiba loc ar fi de numai 50%, adica egala cu probabilitatea ca acelasi eveniment sa nu aiba loc.
In mod cert, astrologia se apropie de stiintele previzionale si nu intamplator, savanti celebri ca Einstein, Keppler sau Jung, au fost si pasionati astrologi.

Astrologia incearca sa gaseasca corelatii intre evenimente determinate (pozitiile astrelor), precise si cunoscute pentru perioade mari de timp, in trecut si in viitor, si entitati (oameni, evenimente din viata acestora) cu durata de existenta mult mai scurta si cu un traiect existential partial cunoscut.

Incapacitatea astrologiei de a asigura o interpretare unanima a evenimentelor a dus la o lipsa de incredere in rezultatele furnizate si la o desconsiderare de multe ori fara o justificare reala. Majoritatatea oamenilor au o formatie mai apropiata de stiinta, datorita pregatirii in scolile de stat. Este normal ca ei sa verifice prin prisma acestei pregatiri orice rezultate obtinute pe cale astrologica.

In trecut, de aceasta activitate se ocupau – si de fapt se puteau ocupa – numai initiatii. Si cum acestia erau mari autoritati religioase, rezultatele obtinute din observatii astrologice nu erau puse deloc la indoiala.

In prezent asistam la o inlocuire a autoritatii religioase cu o alta autoritate: cea stiintifica. Am putea spune – fara sa gresim prea mult – ca rezultatele stiintifice le acceptam fara nici o verificare directa. Institutiile recunoscute de comunitatea din care facem parte au aceasta misiune de verificare si validare, care in mare masura este legitima. Spun „in mare masura”, nu „in totalitate”. Scepticismul oamenilor de stiinta se dovedeste adesea neproductiv si daunator.
Sunt o serie de fenomene, numite impropriu „paranormale”, care nu sunt acceptate intrucat se produc relativ rar si nu pot fi masurate. Daca stiinta nu a ajuns la acel nivel de dezvoltare care sa permita cunoasterea lor, nu inseamna ca ele nu exista. Ca si legile stiintifice, aceste fenomene se produc indiferent de vointa noastra, indiferent ca le acceptam sau nu.

Atat stiinta, cat si religia, incearca sa explice lumea. Dar o fac din doua perspective diferite. De aceea ele par deseori ca intra in contradictie, cand de fapt ele ofera doar explicatii complementare. Undeva, intre acestea doua poate fi plasata si astrologia, care se apropie intr-o oarecare masura si de stiinta si de religie.

Nu ne ramane decat sa speram ca pe masura ce stiinta se va dezvolta, se va produce acea „impacare” cu religia si ca astrologia isi va gasi locul sau binemeritat printre alte discipline. Primii pasi in aceasta directie au fost facuti de fizica cuantica ce impune o redefinire a unor notiuni de baza, cum ar fi cea de „materie”. Celebrul „a fi sau a nu fi” capata o noua semnificatie.

In lumea de astazi este la mare trecere masurarea oricaror rezultate. Ori tocmai acest lucru nu este posibil in astrologie, rezultatele fiind lovite de un fel de unicitate pentru fiecare rezultat in parte. Ceea ce duce la o incompatibilitate intre gandirea omului actual, mult mai „clasificanta” decat in vechime, si gandirea aproape dogmatica necesara acceptarii rezultatelor astrologice.

In substratul psihic al tuturor oamenilor sunt bine ascunse „dogme” dobandite din experiente personale. Le regasim in acele amintiri pierdute in subconstient. Acest fapt ar putea explica interesul si disponibilitatea spre astrologie, in functie de puterea fiecaruia de a rezista la acest atac subtil.

Astrologia nu se poate anula printr-o simpla negare, mai ales ca se poate demonstra totusi o validitate a rezultatelor, pana la un punct, cu amendarea de catre exceptii. Folosirea cu succes in practica a unor rezultate obtinute de catre astrologie in combinatie cu altele obtinute de catre psihologie, ne face sa credem ca de fapt este vorba de o abordare inadecvata contextului social.

Poate ca avem de-a face cu o incremenire a metodelor de lucru ale astrologiei la stadiul antic. Folosirea calculatoareor in analizele astrologice reprezinta un salt important in cercetarea astrologica. Nu este chiar o revolutie, dar acumularile cantitative permit prelucrarea lor statistica si pot conduce – in timp – la o noua perspectiva privind astrologia.

Horoscop sentimental

de admin
Categorie: Horoscop sentimental

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.