Romeo si Julieta

Dragostea in arta

Romeo si Julieta

Cel mai celebru cuplu de indragostiti…

Povestea lor trista este una din cele mai populare povesti de dragoste care a inspirat artistii lumii. Cuplul Romeo si Julieta a capatat de-a lungul timpului o valoare simbolica, devenind arhetipul iubirii perfecte, dar din pacate respinsa de societate.

romeo si julieta

Sir Frank Dicksee – Romeo si Julieta

Sir Frank Dicksee abordeaza teme diverse, de la cele biblice, portrete sociale, creatii alegorice, pana la teme din surse literare, cum este si lucrarea Romeo si Julieta, realizata in 1884 si inspirata de piesa omonima a lui William Shakespeare. Cadrul de intalnire a celor doi indragostiti face trimitere la celebra scena a balconului din piesa shakespeariana si demonstreaza predilectia artistului pentru aspectele decorative, realizate intr-o bogata orchestratie de culori.

iubire

romeo si julieta

Ford Madox Brown – Romeo si Julieta

Atractia lui Ford Madox Brown pentru subiectele shakespeariene se vadeste si in lucrarea Romeo si Julieta, realizata in 1870. De acelasi autor, amintim lucrarea Lear si Cordelia, inspirata de piesa Regele Lear.

Artistul este un adept neoficial al principiilor estetice ale pre-rafaelitilor, care resping idealismul academic si  refuza ceea ce ei numeau reproducerea mecanică a operelor artiștilor manieriști, care i-au succedat lui Rafael și Michelangelo. El e recunoscut prin perfectionismul sau, care il facea sa lucreze mai multi  ani la acelasi tablou.

Aceeasi scena a intalnirii dintre Romeo si Julieta in balcon este realizata de Ford Madox Brown intr-o maniera realista. Se pune accent pe culoare, cei doi indragostiti apar zugraviti in culori calde, vii, intr-o lumina naturala, iar imbratisarea lor este plina de pasiune. Toate aceste elemente vin in acord cu principiile pre-rafaelitilor, care optau pentru o mai stransa si mai reala legatura cu natura.

iubire

romeo si julieta

Romeo si Julieta – Statuie in Central Park, New York

In Cental Park, New York, in fata intrarii Teatrului Delacorte – unde de regula se reprezinta piese ale “marelui Will”-  troneaza doua sculpturi inspirate din doua piese shakespeariene: “Furtuna” si “Romeo si Julieta”.

Statuia care-i reprezinta in marime naturala pe cei doi indragostiti a fost realizata de Milton Hebald in 1966. Simplitatea sculpturii confera un plus de inocenta momentului in care cei doi tineri par ca sunt pe cale sa se sarute.

iubire

romeo si julieta

Francesco Hayez – Ultimul sarut dintre Romeo si Julieta

Francesco Hayez (1791-1882) a fost un pictor italian apartinand curentului romantic (sec. XIX). Este renumit pentru tablourile sale reprezentand scene isorice, alegorii politice si portete realizate cu finete, cum e si aceasta lucrare intitulata “ Ultimul sarut dintre Romeo si Julieta”, realizata in 1823.

iubire

romeo si julieta

Auguste Rodin- Romeo si Julieta

Auguste Rodin (1840-1917), sculptor, grafician si pictor francez care a revolutionat limbajul sculptural, este considerat unul din precursorii sculpturii moderne. Lucrarile sale se remarca prin realismul reprezentarii si pun accent pe individualitatea personajelor si frumusetea fizica naturala a corpului uman.

Desi influentat de Michelangelo, a carui creatie artistica a studiat-o indeaproape, Auguste Rodin  a preferat o abordare originala, atat ca stil, cat si ca interpretare tematica, indepartandu-se de cliseele academice; din acest motiv, nu a primit recunoastere din partea multor scoli de arta ale timpului sau, desi posteritatea il considera unul din cei mai mari artisti ai secolului.

Ca in mai toate lucrarile sale, sculptura care ii infatiseaza pe Romeo si Julieta, realizata in 1923, pune accentul mai mult pe expresie si emotie decat pe decorativ si expresivitate monumentala.

Dragostea in arta

de admin
Categorie: Dragostea in arta

Un răspuns la Romeo si Julieta

 1. 1
  Balasoglu Constantin-Florin spune:

  Pe alta planeta

  Incurcata, o fetita care liniste n-avea
  Ca-ndrazneala cu pricina telefoane ii dadea
  Mai rastita,indemnata si de-a dragostei tacere
  Isi exprima lamurita catre el asa parere

  Mai baiete, sa iei seama ca n-am unde sa te-ascund
  N-am camara asa mare si butoi asa rotund
  Sifoniere n-am prea multe, buzunare sa te var
  Si-n poseta n-am vreo sansa sa te-ndes, ca sa te fur

  In stilou sa-ti ascund glasul,numai de-mi promiti ca taci
  Si nu-mi scrii ce visezi ziua, tot de ras ca sa ma faci
  Iar de nu,te rog sadeste-mi un copac azi la fereastra
  Sa te-ascuni in dansul poate, dar s-astepti atat sa creasca?…

  Nu, mai bine decat toate si feriti de curiosi
  E sa mergem intr-o zona unde-s numai eschimosi
  Pentru iarna. Pe caldura, vom gasi triburi mai calde
  Si-ntalni-vom pe masura, amandoi, trairi inalte

  Cel mai bine, stii ce draga?
  De Pamant,asa cum este, parca prea putin ma leaga
  Hai, costume sa ne facem si din versuri o racheta
  Dupa care sa purcedem, alegand alta planeta.

  Strange-ma in brate astfel pana-n drum spre paradis
  Ca deja dac-ai facut-o,ma trezesc si eu din vis
  Iar de vrei, cum spui ca-ti place,sa-mi vezi ochii cat mai vii
  Programeaza astfel nava sa ne plimbe-n galaxii

  Ne-om intoarce noi odata, pomul l-om gasi crescut
  Cum, bunici asa deodata, intr-un timp care-am tacut!?!…
  Nu,mai bine, ia-ma-n brate pe planeta unde stam
  Si de soare, cat mai este,inca sa ne bucuram.

  Utopie,dar frumoasa,perceputa chiar frumos
  Poate, dupa mai mult calcul, ne va fi si de folos
  Mare, munte,dari de seama aruncate-n poezie
  Si planeta chiar o alta, de-o avea cofetarie!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

noncreativity-septuor

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.