George Bacovia – Noapte de vara

Poezii de dragoste

poezii de dragoste din literatura romana

George Bacovia – Noapte de vara

Noaptea-ncet, ticnit se lasa –
Poezie, sau destin –
Luna urca, somnoroasa, –
Vino, vin!

Este liniste, racoare,
Codrul e de farmec plin –
Pe sub teii înca-n floare, –
Poezie, sau destin.

În suavele parfume
Poezie, sau destin –
Ori pe unde-ai fi în lume, –
Vino, vin!

Îngerii deasupra noastra
Vor cânta un imn divin –
Ah, ce clara noapte-albastra, –
Poezie, sau destin.

Poezii de dragoste

de admin
Categorie: Poezii de dragoste

3 răspunsuri la George Bacovia – Noapte de vara

 1. 3
  anonim))) spune:

  Poezia „Nervi de primavara”, textul din „Scantei galbene” (exista o poezie cu titlu
  similar si in volumul „Plumb”), exprima starea de melancolie acuta, care il cuprinde pe poet la venirea primaverii. Titlul asociaza doi termeni deveniti motive poetice simboliste, nevroza si anotimpul specific acestei stari maladive, primavara, prin elementul de soc pe care il ofera eului poetic: iesirea brusca din monotonie, din apasarea iernii si a spatiilor monocrome, prin eventuala salvare sau evaziune oferita de explozia de vitalism si de speranta. Eul bacovian nu suporta insa socurile extreme, schimbarile neasteptate, care ii produc stari maladive, nevroze mai accentuate decat in celelalte anotimpuri. in plus, invazia sentimentului de melancolie se produce brusc, intr-un decor citadin banal, pe strada, el insusi un simbol compromis de estetica simbolista:

  „Melancolia m-a prins pe strada,
  Sunt ametit…
  Oh, primavara, iar a venit…
  Palid, si mut…
  Mii de femei au trecut;
  Melancolia m-a prins pe strada.”

  Tristetea este coplesitoare, versul prim si ultim al poeziei devenind laitmotiv al intregului text. Textul, parasind ideea armoniei sonore simboliste, traducand starea maladiva a poetului („Sunt ametit”), devine sincopat, eliptic, inregistrand exclamatii si reactii dezarticulate („Palid si mut”), regrete, refularile subconstientului, cu tenta erotica:

  „Mii de femei au trecut.”

  Primavara, anotimp al regenerarii naturii, nu este pentru Bacovia un prilej de revigorare launtrica, ci un motiv in plus de sugestie a (Vulnerabilitatii biologicului, a trecerii irepresibile („Mii de femei au trecut”), a unei ftemporalitati irecuperabile, amenintatoare.
  Anotimpul este perceput mai mult prin sugestie, prin imagini fulgurante, muzicale,
  (vibrante, vag strabatute de o fantomatica iubita, ratata imediat dupa exprimarea dorintei, ipierduta in reverberatiile cromatice ale spatiului:”E o vibrare de violete,
  Trece si Ea;
  As vrea,
  ,Dar nu pot s-o salut;
  Oh, si cum a trecut,
  intr-o vibrare de violete.”

  Vibrarea de violete sugereaza deformarea spatiului vizual, situarea poetului in postura de spectator, incapabil de i fapte, chiar de gesturi discrete, pierdute si acestea in vagi suspine, semnale ce inregistreaza jpasiv schimbarile de cadru. Iubita nu poate fi sesizata decat intr-un spatiu de asteptare, avand numai o existenta inregistrata de memoria retinei. Trecerea ei are loc intr-un peisaj ireal, mai (mult ca o imagine mentala, repetabila pana la stingere, lasand in loc golul, „nimicnicia”, sentimentul inutilitatii, al neantului, somnolenta, culorile pale, indecise, intrarea in uitare:

  „Nimicnicia m-a cuprins pe strada;
  Am adormit.
  Oh, primavara, iar a venit
  Pal, si uitat…”

  .

  Prin laitmotivul „Oh, primavara, iar a venit”, anotimpul sperantelor devine, la Bacovia, o povara Jin plus, un ecou funebru, prevestitor de moarte. Melancolia se supune miscarii in cerc, dand ! imaginea unui vals care se indeparteaza sau se apropie, dupa intensitatea starii maladive, ca un i vas-fantoma wagnerian:

  „Vals funebru, departat.
  Melancolia ma tine-n strada…”

  . \ Domina, in intreaga poezie, sentimentul de .revroza a fiintei la invazia primaverii, vazuta ca un element al trecerii continue, al starii de depresie. Toate anotimpurile anului sunt conturate la Bacovia in tuse extreme, in linii cromatice dure: iarna este asociata cu sangele
  animal, vara cu mirosul de cadavre, primavara cu invazia sentimentului de melancolie, iar toamna cu actiunea insistenta a ftiziilor si a bolilor care macina fiinta umana .
  Starea de melancolie se percepe muzical, prin vibrarea de violete, dar si sincopat, prin reactiile indecise ale fiintei, care simte, dincolo de trecerea fulguranta a timpului si a iubirii, neantul extinctiei, deschis in prelungirea insomniei grele, ca o uitare de sine, pe aripile unui „vals funebru, departat”.

 2. 2
 3. 1
  byencutzu spune:

  ma facut sa ma indragostesc mai mult de o persoana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

vanir-comptrollership

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.