Joaquin Rodrigo – Fantasía para un gentilhombre – Españoleta (part2)

Muzica clasica

muzica clasica

Joaquin Rodrigo – Fantasía para un gentilhombre – Españoleta (part2)

Concertul pentru chitara si orchestra, “Fantasia para un gentilhombre” este, dupa “Concierto de Aranjuez” , a doua lucrare foarte cunoscuta a compozitorului spaniol Joaquin Rodrigo (1901 – 1999).

Compus in 1954 la cererea lui Andrés Segovia , concertul a fost prezentat pentru prima oara in 1958, in San Francisco, si l-a avut ca solist pe marele chitarist, la care de altfel face referire si titlul lucrarii.

Cele patru momente ale concertului (Villano, Españoleta, Danza de las hachas si Canario) se bazeaza pe sase dansuri scurte pentru chitara compuse de Gaspar Sanz, compozitor spaniol din sec. al XVII-lea.

Partea a doua, Españoleta, care este mai lirica, debuteaza si se incheie cu aceeasi tema muzicala, bogat acompaniata de corzi. Sectiunea de mijloc a partii a doua contrasteaza prin ritmul alert si discordant, iar acompaniamentul de chitara este nuantat de o muzica de fundal de fanfara cu trompete si flaut.

Joaquin Rodrigo-Fantasía para un gentilhombre-Españoleta-videoclip

“Muzica indeplineste o importanta functie educativa pentru ca – inainte de toate – cultiva spiritul.” (Joaquin Rodrigo)

“Am observat ca oamenii care sunt miscati, impresionati de muzica, sunt mai sensibili in fata manifestarilor vietii.” (Joaquin Rodrigo)

Muzica clasica

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de dedragoste
Categorie: Muzica clasica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

dissident-overappreciative

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.