Jean Baptiste Lully – Triumful dragostei

Muzica clasica

muzica clasica

Jean Baptiste Lully – Triumful dragostei

Jean-Baptiste Lully, născut Giovanni Battista Lulli, (1632- 1687) – compozitor francez de origine italiană, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la curtea regelui Ludovic al XIV-lea la Franței. Reprezentant de seama al barocului, Jean-Baptiste Lully  a produs – prin creatia sa muzicala – o revolutie radicala in stilurile de dans de la curte.

Unul din elementele specifice ale muzicii barocului este ornamentația excesiv de bogată, iar lucrarile lui Lully se remarca in plus si prin puterea si voiciunea lor, sau prin forta emotionala a pasajelor mai triste din operele sale.

In colaborare cu Moliere, de care l-a legat o prietenie de durata,  Lully a creat o noua forma de muzica – comedia-balet – care imbina teatrul, comedia si baletul. Dar succesele  cele mai rasunatoare ale lui Moliere rămân miniaturile într-un act, sau farse – comedii de tipul fabulei, având caracter aparent „ușuratic”, dar cu un efect moralizator și educativ.

Farsele scriitorului francez erau intenționat scrise incomplet lăsând mult spațiu interpretării improvizate în stilul Commediei dell’arte atât de iubită nu numai în Italia de baștină, dar și în alte culturi.

Jean-Baptiste Lully a fost fondatorul operei franceze, considerand ca opera in stil italian nu se potrivea limbii franceze. Astfel, el a renuntat la metoda italiana care impartea numerele muzicale in recitative si arii separate si a optat pentru combinarea celor doua in obtinerea unui efect dramatic.

De asemenea, a optat pentru o dezvoltare si o derulare mai rapida a actiunii operei, pentru ca se potrivea mai bine cu gustul publicului francez. Baletul Triumful draostei a fost compus in 1681.

Jean-Baptiste Lully si-a petrecut cea mai mare parte a vietii la curtea regala, fiind cunoscut pentru extravagantele si aventurile sale amoroase.

Daca in prima parte a carierei sale muzicale s-a axat mai mult pe crearea muzicii de dans, pe masura ce regele Ludovic al XIV-lea a ainaintat in varsta si si-a pierdut interesul pentru dans, Lully si-a orientat repertoriul spre opera si imnuri dedicate protectorului sau.

Si in prezent, muzica lui Jean-Baptiste Lully recreaza atmosfera de la curtea regelui Soare pentru  turistii care viziteaza Palatul de la Versailles si celebrele sale gradini.

Jean Baptiste Lully – Triumful dragostei – videoclip

Muzica clasica

Videos, music and lyrics are property and copyright of their authors, artists and labels. Videos, music and lyrics are provided for educational purposes only. (Videoclipurile, muzica si versurile sunt proprietatea autorilor, artistilor si marcilor respective. Videoclipurile, muzica si versurile sunt postate doar in scop educational.)
de dedragoste
Categorie: Muzica clasica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.