O frumoasa rugaciune a Cuviosului Sofronie Saharov la revarsatul zorilor

Rugaciuni

rugaciunea Cuviosului  Sofronie Saharov  la revarsatul zorilor

O frumoasa rugaciune a Cuviosului  Sofronie Saharov  la revarsatul zorilor

Cuviosul Sofronie Saharov (1896-1993), cunoscut si ca Staretul Sofronie de la Essex,  este una din personalitatile spirituale cele mai de seamă ale secolului XX. A fost ucenicul si biograful Sfantului Siluan Anthonitul pe care l-a cunoscut la Mânastirea Sf. Pantelimon de la muntele Athos.

Arhimandritul Sofronie Saharov  si-a petrecut ultima parte a vietii intr-o manastire ortodoxa din Anglia. A fost un om cu o aleasa viata duhovniceasca, un cunoscator al harului divin care l-a inzestrat cu multe si pretioase daruri, o personalitate complexa care reunea simplitatea cu smerenia, cunoasterea intelectuala cu profunzimea trairii in comuniune cu Dumnezeu. A fost monah, iconograf, autor liturgic, scriitor, intemeietor de manastire, iar scrierile si activitatea sa exceptionala il situeaza la granita dintre traditie si noutate.

Cuviosul Sofronie Saharov a lasat posteritatii aceasta frumoasa rugaciune care are o putere deosebita, daca e rostita zilnic. Ea deschide sufletului noi perspective si atinge inimile celor care stiu sa o rosteasca cu sufletul.

iubire si spiritualitate

Rugaciunea Cuviosului  Sofronie Saharov  la revarsatul zorilor:

Tu Doamne Cel veşnic şi Făcătorule a toate, Care în bunătatea Ta cea nepătrunsă m-ai chemat în această viaţă, Care ai revărsat peste mine harul botezului şi pecetea Duhului Sfânt, Care ai sădit în mine dorinţa de a Te căuta pe Tine, singurul adevăratul Dumnezeu, ascultă rugăciunea mea.

Eu n-am viaţă, nici lumină, nici bucurie, nici înţelepciune, nici tărie decat numai în Tine, Dumnezeule.
Din pricina fărădelegilor mele nu îndrăznesc să-mi ridic ochii mei spre Tine.

Dar Tu ai spus ucenicilor Tăi:
„Tot ce veţi cere în rugăciune cu credinţă, veţi primi” şi:
„Orice veţi cere în numele Meu, voi face vouă”.

De aceea, îndrăznesc să Te chem pe Tine:
Curăteşte-mă de orice întinăciune a trupului si a duhului.
Învaţă-mă să mă rog cum se cuvine.
Binecuvântează această zi pe care mi-ai dat-o mie, slugii Tale nevrednice.

Cu puterea binecuvântării Tale fă-mă în stare să grăiesc şi să lucrez în toată vremea spre slava Ta cu duh curat, cu smerenie, răbdare, dragoste, blândeţe, pace, curaj şi înţelepciune, dându-mi de-a pururea seama de prezenţa Ta.
Doamne Dumnezeule, în necuprinsa Ta bunătate, arată-mi calea voii Tale, şi dă-mi să umblu în faţa Ta fără de păcat.

Tu Doamne, Tu ştii cele de care am nevoie.
Tu cunoşti orbirea şi neştiinţa mea, cunoşti neputinţa şi stricăciunea sufletului meu, dar nici durerea şi întristarea mea nu-ţi sunt ascunse Ţie.

De aceea, Te rog, ascultă rugăciunea mea şi prin Duhul Tău Cel Sfânt, învaţă-mă calea pe care să merg; iar atunci când voinţa mea ticăloasă mă va conduce pe alte cărări nu mă cruţa, Doamne, ci sileşte-mă să mă întorc la Tine.

Prin puterea iubirii Tale, fă-mă să mă ţin cu tărie de ceea ce este bine. Păzeşte-mă de tot cuvântul sau fapta care strică sufletul; de orice fel de pornire care nu-Ti este bineplacută Tie şi-l răneste pe aproapele meu.

Învaţă-mă ce trebuie să spun şi cum trebuie să vorbesc.
Iar dacă e voia Ta să nu răspund, fă-mă să tac în duh de pace, in care să nu întristez, nici să-i rănesc pe semenii mei.

Aşează-mă în calea poruncilor Tale şi până la ultimea mea răsuflare să nu mă laşi să rătăcesc departe de lumina îndreptărilor Tale, astfel ca poruncile Tale să fie singura lege a fiinţei mele pe acest pământ în veci.

Doamne, rogu-Te, ai milă de mine!
Păzeşte-mă în întristarea şi nenorocirea mea şi nu ascunde calea mântuirii de la mine.
În nebunia mea, Dumnezeule, cer de la Tine lucruri multe şi mari, dar îmi aduc pururea aminte de răutatea mea, de ticăloşia şi josnicia mea.

Miluieşte-mă! Nu mă depărta de la faţa Ta din pricina nevredniciei mele, ci mai degraba sporeşte în mine conştiinţa acestei nevrednicii şi dă-mi mie, celui mai rău dintre oameni, să Te iubesc pe Tine aşa cum ai poruncit: din toată inima mea şi din tot sufletul meu şi din tot cugetul meu şi cu toată tăria mea: din toată fiinţa mea.

Doamne, prin Duhul Tău Cel Sfânt, învaţă-mă dreapta judecată şi conştiinţă.
Dă-mi să cunosc adevărul Tău înainte de a intra în mormânt.
Ţine-mă în viaţă în această lume ca să-Ti pot aduce căinţă cu vrednicie. Nu mă lua la jumătatea zilelor mele, nici când mintea mea e încă oarbă.

Iar când Îţi va bineplăcea să pui capăt vieţii mele, dă-mi de veste dinainte ca să-mi pot pregăti sufletul să vină înaintea Ta.
Fii cu mine, Doamne, în acel ceas înfricoşător şi dă-mi bucuria mântuirii Tale.

Curăţeşte-mă de toate gândurile tăinuite, de toată răutatea ascunsă întru mine; şi dă-mi răspuns bun la scaunul Tău de judecată.

Doamne, în mare mila Ta şi nemărginita Ta dragoste de oameni, ascultă rugăciunea mea!  AMIN!

iubire si spiritualitate

Sa ne incepem ziua cu aceasta frumoasa rugaciune a Cuviosului  Sofronie Saharov pentru binecuvantarea zilei care incepe, cu speranta ca vom primi ajutor de Sus pentru sacralizarea activitatilor de peste zi. (sacralizarea activitatilor = implicarea divinului in ceea ce facem)

Rugaciuni

de dedragoste
Categorie: Rugaciuni

Un răspuns la O frumoasa rugaciune a Cuviosului Sofronie Saharov la revarsatul zorilor

  1. 1
    MARIA ELIZA spune:

    foarte folositoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.