Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

Rugaciuni

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul este o rugaciune foarte scurta si concisa, reusind sa cuprinda o multime de idei in doar cateva fraze. Este usor de invatat si poate fi rostita zilnic sau ori de cate ori suntem incercati si simtim nevoia sa invocam ajutor de Sus.

Rugaciunea este compusa din trei parti distincte:

– in prima parte se cere eliberarea de patimile grele care inlantuiesc sufletul (lenea, grijile desarte, dorinta de putere si vorbaria fara rost)
– in a doua parte se cer cateva virtuti menite sa inalte spiritul (integritate spirituala, smerenie, rabdare si dragoste),
– in ultima parte se cere ajutorul divin pentru pastrarea acestei stari de gratie, fapt posibil doar prin constientizarea pacatelor proprii si nejudecarea aproapelui. In sustinerea acestei idei, sa meditam la indemnul lui Avva Dorotei: “Nu osandi pe aproapele tau; tu ii cunosti pacatul, dar pocainta nu i-o cunosti”

In rugaciune, rolul activ este atribuit Divinitatii, in mainile careia credinciosul isi pune toata speranta. E aceeasi atitudine de lasare in voia Domnului ca in “Faca-se voia ta”. Fara a intelege prin asta ca omului ii revine doar un rol pasiv in evolutia sa; ideea care transpare este mai degraba de deschidere spre Divinitate si de unire a vointei omului cu cea a lui Dumnezeu.

Caci “Nu este nimic asa de mare ca omul cu Dumnezeu si nu este nimic asa de neinsemnat ca omul fara Dumnezeu”. (Sf. Vasile cel Mare)

Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul este numita si rugaciunea din Postul Mare, pentru ca se rosteste mai ales in aceasta perioada, in cadrul oficiilor religioase.

iubire si spiritualitate

Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

Doamne şi Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert, nu mi-l da mie.

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei, dăruieşte-mi-l mie, slugii Tale.

Aşa, Doamne, Împărate, ajută-mă să-mi văd greşelile şi să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat eşti în vecii vecilor. Amin!

Rugaciuni

de dedragoste
Categorie: Rugaciuni

Un răspuns la Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul

  1. 1
    daniela spune:

    Sf Efrem roagal pe Bunul Dumnezeu pentru noi pacatosi…..Amin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

dissident-poppy

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.