Scrisoare de ramas bun – un emotionant mesaj de iubire

Scrisori de dragoste

scrisoare de ramas bun gabriel garcia marquez

Scrisoare de ramas bun – un emotionant mesaj de iubire

Această “Scrisoare de ramas bun” a circulat ani buni pe Internet, fiindu-i în mod fals atribuită lui Gabriel Garcia Marquez. Autorul farsei afirma că este un ultim mesaj adresat prietenilor, admiratorilor săi și lumii întregi de către scriitorul columbian, care suferea de o boală incurabilă.

Oare numai notorietatea lui Marquez să explice popularitatea de care s-a bucurat acestă scrisoare? Probabil că nu. Scrisoarea este remarcabilă prin universalitatea mesajului pe care îl transmite:

scrisori de dragoste

Dacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă și mi-ar dărui o bucățică de viață, probabil că n-aș spune tot ce gândesc, însă în mod categoric aș gândi tot ceea ce zic. Aș da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valorează, ci pentru ceea ce semnifică.

Aș dormi mai puțin, dar aș visa mai mult, înțelegând că pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem șaizeci de secunde de lumină. Aș merge când ceilalți se opresc, m-aș trezi când ceilalți dorm. Aș asculta când ceilalți vorbesc și cât m-aș bucura de o înghețată cu ciocolată !

Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucățică de viață, m-aș îmbrăca foarte modest, m-aș întinde la soare, lăsând la vedere tuturora nu numai corpul, ci și sufletul meu.

[Doamne Dumnezeul meu, dacă aș avea inimă, aș grava ura mea pe gheață și aș aștepta până soarele răsare. Aș picta un vis al lui Van Gogh despre stele, un poem al lui Benedetti, și un cântec al lui Serrat ar fi serenada pe care aș oferi-o lumii.
Aș uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simți durerea spinilor și sărutul încarnat al petalelor…]

Dumnezeul meu, dacă aș avea o bucățică de viață…
N-aș lăsa să treacă nici o zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aș convinge pe fiecare femeie sau bărbat spunându-le că sunt favoriții mei și aș trăi îndrăgostit de dragoste.

Oamenilor le-aș demonstra cât se înșeală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neștiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc ! Unui copil i-aș da aripi, dar l-aș lăsa să învețe să zboare singur. Pe bătrâni i-aș învăța că moartea nu vine cu bătrânețea, ci cu uitarea.

Atâtea lucruri am învățat de la voi, oamenii… Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful muntelui, dar fără să bage de seamă că adevărata fericire rezidă în felul de a-l escalada.

Am învățat că atunci când un nou născut strânge cu pumnul lui micuț, pentru prima oară, degetul părintelui, l-a acaparat pentru întotdeauna.
Am învățat că un om are dreptul să se uite în jos la altul, doar atunci când trebuie să-l ajute să se ridice.

Sunt atâtea lucruri pe care am putut să le învăț de la voi, dar nu cred că mi-ar servi la ceva, pentru că atunci când o să fiu băgat în interiorul acelei cutii, înseamnă că în mod nefericit mor.

Spune întotdeauna ce simți și fă ceea ce gândești.

Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când te voi vedea dormind, te-aș îmbrățișa foarte strâns și l-aș ruga pe Dumnezeu să fie păzitorul sufletului tău.

Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieșind pe ușă, ți-aș da o îmbrățișare, un sărut și te-aș chema înapoi să-ți dau mai multe.

Dacă aș ști că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aș înregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta odată și încă odată, până la infinit.

Dacă aș ști că acestea ar fi ultimele minute în care te-aș vedea, aș spune „te iubesc” și nu mi-aș asuma, în mod prostesc, gândul că deja știi lucrul acesta.

Întotdeauna există ziua de mâine și viața ne dă de fiecare dată altă oportunitate de a face lucrurile bine, dar dacă cumva greșesc și ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face plăcere să-ți spun cât te iubesc, că niciodată nu te voi uita.

Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când îi vezi pe cei pe care îi iubesti.

De aceea, nu mai aștepta, fă-o azi, căci dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, în mod sigur vei regreta ziua când nu ți-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrățișare, un sărut și că ai fost prea ocupat ca să le acorzi o ultimă dorință.

Să-i păstrezi pe cei pe care-i iubesti aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubește-i și tratează-i bine, fă-ți timp să le spui „îmi pare rău”, „iartă-mă”, „te rog” și toate cuvintele de dragoste pe care le știi.

Nimeni nu-și va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria și înțelepciunea pentru a le exprima. Demonstrează-le prietenilor tăi cât de importanți sunt pentru tine.

scrisori de dragoste

Dacă omitem al patrulea paragraf, care e scris într-un stil dulceag, folosind metafore stângace – care in nici un caz nu-i pot fi atribuite lui Marquez – textul în ansamblu nu ar avea decât de câștigat. Scrisoarea e emoționantă până la lacrimi prin mesajul pe care îl transmite: să trăiești fiecare zi din viață ca și cum ar fi ultima și să nu eziți să-ți exprimi sentimentele față de cei dragi, până nu e prea târziu.

Gabriel Garcia Marquez spunea că dincolo de o viață trăită frumos, e important și să știi să o povestești frumos celorlalți. Din păcate, nu toți avem geniul marelui scriitor și nici inspirația autorului anonim care a scris această “Scrisoare de ramas bun”. Așa că măcar să ne străduim să ne trăim viața frumos, pentru că asta stă în puterea noastră.

Scrisori de dragoste

de dedragoste
Categorie: Scrisori de dragoste

2 răspunsuri la Scrisoare de ramas bun – un emotionant mesaj de iubire

  1. 2
    Roxana spune:

    Imi plac foarte mult`.:xSunt superbe<3

  2. 1
    id de mess spune:

    Deci ma tot intreb oare cati dintre noi am putea scrie atat de lucid si cu atata detasare aceste lucruri.Mesajul este unul foarte clar si la subiect. Sincer ma impresionat mult aceasta scrisoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

 

overappreciative-anemotropism

Daca, atunci cand postati un comentariu, apare mesajul de eroare: "Could not read CAPTCH token file", intorceti-va cu sageata inapoi, salvati comentariul, dati un refresh la pagina si incercati din nou.